pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bolgari na predčasnih volitvah volijo nov parlament

Deli na:
Bolgari na predčasnih volitvah volijo nov parlament

Foto: Reuters

V Bolgariji bodo danes potekale predčasne volitve, potem ko so februarja množični protesti prisilili premiera Bojka Borisova k odstopu. Njegova desnosredinska stranka Gerb se sicer znova poteguje za zmago, a ji je podpora v zadnjih dneh precej skopnela in ankete napovedujejo tesen boj z opozicijskimi socialisti Sergeja Staniševa.

Slabih sedem milijonov volivcev bo svoje glasove lahko oddalo med 6. in 19. uro po srednjeevropskem času. Ob zaprtju volišč pa naj bi objavili rezultate vzporednih volitev.

Glede na zadnje javnomnenjske raziskave naj bi največ sedežev v 240-članskem parlamentu kljub vsemu pobrala vladajoča stranka Državljanov za evropski razvoj (Gerb), čeprav se ji je podpora v zadnjih dneh zaradi prisluškovalne afere, v katero je vpleten tudi Borisov, precej zmanjšala. Socialisti jim tako že dihajo za ovratnik; obojim se obeta okoli 20 odstotkov glasov.

Velik vzpon se obeta tudi nacionalističnim strankam. Po protestih je močno pridobila predvsem stranka Ataka, ki bi lahko dobila do sedem odstotkov glasov, kar je približno trikrat bolje od rezultata z zadnjih volitev leta 2009. Štiriodstotni prag za vstop v parlament naj bi sicer uspelo preseči še stranki turške manjšine Gibanje za pravice in svoboščine (DPS).

Interes za volitve je velik tudi med mednarodnimi opazovalci, še posebej zaradi navedb, da naj bi bili številni Bolgari pripravljeni prodati svoj glas na volitvah. Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je tako v državo poslala 240 opazovalcev; največ po padcu komunizma v Bolgariji.