palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bodo olimpijske igre 2020 v Tokiu, Madridu ali Carigradu?

Deli na:
Bodo olimpijske igre 2020 v Tokiu, Madridu ali Carigradu?

Foto: Reuters

Mednarodni olimpijski komite bo v soboto na zasedanju v Buenos Airesu izbral prireditelja olimpijskih iger 2020. Izbiral bo med španskim Madridom, japonskim Tokiom in turškim Carigradom. Mnenja o tem, kdo bo igre dobil, so precej deljena, zdi se, da izrazitega favorita ni. Vsako od treh mest ima kot zmeraj svoje prednosti in slabosti.

Španska prestolnica Madrid ima 3,3 milijona prebivalcev, leži v osrednji Španiji, ima mrzle zime in vroča poletja. Olimpijskih iger Madrid še ni gostil, jih je pa Barcelona leta 1992. Doslej se je za igre potegoval štirikrat - za organizacijo v letih 1972, 2012, 2016 in 2020. Predvideni proračun iger je 2,35 milijarde evrov, celoten strošek organizacije vključno s še potrebno gradnjo infrastrukture pa 3,93 milijarde evrov. Na sobotnem glasovanju bodo Madrid predstavljali princ Felipe, premier Mariano Rajoy, županja Ana Botella in predsednik španskega olimpijskega komiteja Alejandro Blanco. Glavna prednost je zgrajenih 80 odstotkov infrastrukture, pomanjkljivost pa gospodarske težave države.

Carigrad je turško največje mesto, ima 13,85 milijona prebivalcev, leži ob Bosporski ožini in združuje Azijo in Evropo. Poletne temperature so čez 30 stopinj Celzija. Mesto doslej še ni gostilo iger, za organizacijo pa se zdaj poteguje že petič. Doslej je neuspešno kandidiralo za igre v letih 2000, 2004, 2008 in 2012. Predviden proračun iger je 22,1 milijarde ameriških dolarjev, vključno s 16,6 milijarde za športno in prometno infrastrukturo. Delegacijo bodo v Buenos Airesu v soboto vodili nekdanji župan in zdaj premier Recep Tayyip Erdogan, gospodarski minister Ali Babacan, športni minister Suat Kilic in zdajšnji župan Kadir Topbas. Prednost mesta je lokacija, slabosti pa omajan ugled države ob številnih nemirih, ki pretresajo državo in pomanjkljiva infrastruktura.

Tokio je japonska prestolnica in hkrati največje japonsko mesto. Ima 13,3 milijona prebivalcev, skupaj z obrobnimi kraji, ki tvorijo megalopolis Tokio, pa kar 35 milijonov. Leži na obali pacifiškega oceana na velikem otoku Honšu, poletno vreme je pretežno vlažno in vroče. Tokio je že gostil igre, in sicer leta 1964, tudi z uspehi slovenskega tekmovalca Mira Cerarja (zlato in bron), doslej se je za igre potegoval petkrat (1940, 1960, 1964, 2016 in 2020). Igre je Tokio dobil tudi leta 1940, a so jim jih zaradi 2. svetovne vojne odvzeli ter jih dodelili Helsinkom, vendar jih nato povsem odpovedali. Poleg letnih olimpijskih iger je Japonska gostila še zimske, leta 1972 v Sapporu in 1998 v Naganu. Proračun iger je ocenjen na 8,5 milijarde ameriških dolarjev, od tega bo 3,8 milijarde namenjenih izgradnji olimpijske infrastrukture. Japonsko delegacijo bo v Buenos Airesu vodil predsednik japonskega olimpijskega komiteja Cunekazu Takeda, pomagali mu bodo guverner Tokia Naoki Inose, izvršni direktor Tokio 2020 Masato Mizuno in premier Šinzo Abe. Glavna prednost Tokia je "varnost" v negotovih gospodarskih časih ter odlična infrastruktura, slabost pa težave jedrske elektrarne Fukušima po uničujočem potresu v regiji.