Dimitrij Rupel Svet24.si

Dimitrij Rupel potarnal nad mizerno plačo! Toliko...

katerina tihonova Svet24.si

Bo Putina nasledila hči, ki je v razmerju z ...

protest vlada ljubljana jenull policija pl Necenzurirano

Strojevodje iz Auschwitza #kolumna

anze logar pf Reporter.si

Ravs v SDS: Jože Tanko označil Anžeta Logarja ...

ceferin perez pm Ekipa24.si

Dobila sta se na večerji, darilo Pereza Čeferinu...

poroka varuška Njena.si

Člani eksperimenta so bili pod strogim nadzorom

liverpool navijaci pariz policija Ekipa24.si

Kaos pred finalom lige prvakov! Navijači ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bo škandal s covidno zabavo zrušil Borisa Johnsona?

Deli na:
Bo škandal s covidno zabavo zrušil Borisa Johnsona?

Boris Johnson na Downing streetu 10. - Foto: Profimedia

Britanski premier Boris Johnson se sooča z novo obtožbo o kršenju zaprtja javnega življenja med pandemijo covida-19 s prirejanjem zabav. Leta 2020 naj bi na Downing Streetu priredil rojstnodnevno zabavo z do 30 ljudmi, ponedeljkove navedbe britanskega medija ITV povzema francoska tiskovna agencija AFP.

ITV je poročal, da je Johnsonova takratna zaročenka Carrie Symonds, s katero se je kasneje tudi poročil, 19. junija 2020 organizirala zabavo presenečenja za njegov 56. rojstni dan, na kateri je sodelovalo do 30 članov osebja.

Po takrat veljavnih pravilih so bila družabna srečanja dovoljena le zunaj in le med šestimi osebami. Johnson je nedavno pred tem pozval javnost, naj spoštuje protikoronske ukrepe.

Glede na poročilo ITV je bila med prisotnimi v kabinetu na Downing Streetu 10 tudi notranja oblikovalka Lulu Lytle, ki je opremljala premierjevo stanovanje, vendar ni bila članica njegovega osebja.

ITV pravi, da sta Symondsova in Lytlova Johnsonu podarili torto, njegovo osebje pa mu je zapelo za rojstni dan. Zabava naj bi trajala približno pol ure.


Iz Downing Streeta so sporočili, da se je osebje na kratko zbralo po sestanku, Johnson pa se je dogodka udeležil za manj kot deset minut. Kot "popolnoma neresnično" so označili drugo obtožbo, da je premier tisti večer priredil ločeno zabavo z družinskimi prijatelji, saj naj bi se srečal le z nekaj družinskimi člani zunaj pred hišo.

Do najnovejše obtožbe prihaja v času, ko se premier bori za preživetje sredi naraščajočega škandala zaradi zabav na Downing Streetu v času zaprtja Velike Britanije. Te zabave so tudi predmet preiskave visokega javnega uslužbenca.

Kritiki so Johnsona obtožili, da je lagal parlamentu o tem, kaj je vedel o zabavah v njegovi rezidenci. Johnsonov nekdanji najbližji pomočnik Dominic Cummings je v ponedeljek na svojem blogu opozoril, da bodo "prišle še druge škodljive zgodbe, dokler (Johnson) ne bo odšel".

"Predsednik vlade je nacionalna motnja," je medtem za britanski Sky News dejal vodja opozicijskih laburistov Keir Starmer kot odgovor na najnovejše obtožbe. "V nacionalnem interesu mora preprosto oditi," je dodal.

Predsedniku vlade grozi glasovanje o nezaupnici, če bo vsaj 54 poslancev njegove stranke vložilo pisma s pozivi k temu.