909553_f164_poleje_delo01t Svet24.si

Kako, če sploh, med to vročino poskrbijo za ...

radar Svet24.si

Foto: Slovenske avtoceste zamenjali za dirkališče

22680X7075 Necenzurirano

Župan želi, da se nova bolnica gradi na parcelah...

zan nekrep-facebook Reporter.si

Nasedajo samo še osli: bleferske ideje ...

pogacar mourinho Ekipa24.si

Mourinho izzval Pogačarja, zdaj pa je Portugalec ...

ines-petrić Njena.si

Ljubezen na vasi: Ines o samostojni borbi za uspeh...

pogacar Ekipa24.si

Nore izjave iz tabora Visme o Pogačarju: "Ker je ...

Svet

Bo ostra nasprotnica Rusije prva diplomatka EU?

Deli na:
Bo ostra nasprotnica Rusije prva diplomatka EU?

Kaja Kallas, premierka Estonije - Foto: Vlada RS

Evropski liberalci si bodo prizadevali, da bi vodenje diplomacije EU prevzela estonska premierka Kaja Kallas. Če njej ne bi uspelo, pa bi to lahko postal tudi belgijski premier Alexander De Croo, je pred neformalnim vrhom EU povedal predsednik vlade Robert Golob. Ob tem je znova podprl Ursulo von der Leyen za predsednico Evropske komisije.

Politična družina evropskih liberalcev (Renew), v kateri so poleg Goloba še voditelji Francije, Nizozemske, Belgije in Estonije, se v pogovore o razdelitvi vodilnih položajev v evropskih institucijah podaja z dvema kandidatoma za visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU.

"V resnici startamo z obema. Prva je Kallas, v primeru, če bi se zapletlo z njo, pa je lahko naš kandidat tudi De Croo," je povedal Golob po sestanku voditeljev iz vrst Renew in pred večerjo predsednikov držav in vlad članic unije, ki so opravili prve neformalne pogovore o vodilnih položajih v uniji.

Glede pomislekov nekaterih članic, da bi se zaradi ostre drže Kaje Kallas do Rusije še zaostrile napetosti v mednarodni skupnosti, je predsednik slovenske vlade poudaril, da morajo biti stališča visokega zunanjepolitičnega predstavnika usklajena in uravnotežena. Kallas mu je zagotovila, da bo v primeru imenovanja na ta položaj zastopala stališča, ki so bolj reprezentativna za EU.

Kot je še povedal Golob, so se v okviru Renew dogovorili, da se bodo usklajevali tudi pri tem, za katere resorje si bodo prizadevali pri sestavljanju naslednje Evropske komisije. Slovenija si bo po njegovih besedah s Tomažem Veselom, ki ga za komisarja predlaga Gibanje Svoboda, prizadevala za proračun, kohezijo ali industrijsko politiko, poskusila pa bo tudi s širitvijo.

Vodenje komisije se znova obeta nemški političarki Ursuli von der Leyen iz vrst desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), ki uživa tudi Golobovo podporo. Nasprotovanje opozicijske SDS, ki je članica EPP, von der Leynovi je označil za ideologijo in politikantstvo."Naša izkušnja s predsednico Evropske komisije je bila zelo pozitivna. Takrat, ko je bilo v Sloveniji najtežje, to je v primeru lanskoletnih katastrofalnih poplav, je pokazala ne samo razumevanje, ampak je tudi zelo pripomogla k temu, da smo dobili obilno finančno podporo iz Bruslja. Zame štejejo dejanja, vse ostalo je ideologija in politikantstvo," je povedal premier.

Podprl pa je tudi nekdanjega portugalskega premierja Antonia Costo, ki je kandidat socialistov za predsednika Evropskega sveta. Glede očitkov korupcije, zaradi katerih je konec lanskega leta odstopil s položaja predsednika portugalske vlade, je Golob dejal, da mu je Costa v nedavnem pogovoru pojasnil zadevo.

Voditelji držav članic EU so se včeraj sestali na prvih neformalnih pogovorih o razdelitvi vodilnih položajev v evropskih institucijah. Izbirali bodo predsednika Evropske komisije, predsednika Evropskega sveta in visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU. Del povolilne kadrovske sestavljanke je še položaj predsednika Evropskega parlamenta, ki ga volijo evroposlanci.

Položaje si politične družine običajno razdelijo med seboj, pri čemer pa skušajo zagotoviti tudi spolno in geografsko uravnoteženost.

Potem ko so rezultati volitev pokazali precej jasno razmerje moči, se že nakazuje možen dogovor, vendar pa kakšno presenečenje ni povsem izključeno. Uradno bodo lahko dogovor potrdili šele na formalnem zasedanju Evropskega sveta 27. in 28. junija.