stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bo EU v Albaniji vzpostavila migratske centre?

Deli na:
Bo EU v Albaniji vzpostavila migratske centre?

Migranti v Beogradu na mrazu čakajo v vrsti na topel obrok. - Foto: Profimedia

Nemški notranji minister Horst Seehofer je danes ob obisku avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza Avstriji zagotovil podporo pri načrtih za zaščito zunanjih meja Evropske unije. Kot je poudaril, ob uspešni zaščiti zunanjih meja ne bo več potreben nadzor na notranjih mejah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kurz je po pogovorih s Seehoferjem povedal, da so notranji ministri Avstrije, Nemčije in Italije oblikovali "os voljnih" za boj proti nezakonitim migracijam. "Zadovoljen sem, ker med Rimom, Dunajem in Berlinom želimo vzpostaviti sodelovanje in menim, da bo prispevalo k zmanjšanju nezakonitega priseljevanja v Evropo," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Pred pogovori s Seehoferjem v Berlinu je Kurz za avstrijsko televizijo ORF v torek zvečer dejal, da Avstrija skupaj z nekaterimi državami preučuje možnost vzpostavite centrov za migrante zunaj EU. "Potekajo prizadevanja za vzpostavitev zavetišč izven Evrope, kjer bi lahko namestili begunce in jim zagotavljali zaščito, ne pa tudi boljšega življenja v Srednji Evropi," je dejal. Ob tem ni navedel, s katerimi državami Avstrija pri tem sodeluje.

Danski premier Lars Lokke Rasmussen je sicer že prejšnji teden omenil, da se z več državami, tudi Avstrijo, pogovarja o ustanovitvi "skupnih centrov" za migrante, ki v EU ne morejo zaprositi za azil, ali so bile njihove prošnje zavrnjene.

Kurz ni ne potrdil ne ovrgel poročanja avstrijskih medijev, da bi migrantske centre lahko vzpostavili v Albaniji. "Bomo videli," je dejal. Avstrija bo sicer julija prevzela polletno predsedovanje Svetu EU, zaščito zunanjih meja unije pa je opredelila kot eno svojih prednostnih nalog.