Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Blamaža Severne Koreje - zloglasna raketa ni prišla v orbito

Deli na:

Severna Koreja je danes sporočila, da je izstrelila raketo z opazovalnim satelitom. Hkrati je priznala, da se ji izstrelitev ni posrečila, saj satelit ni prišel v orbito. To predstavlja hud udarec za Kim Jong Una, ki je prav danes tudi formalno postal vrhovni vodja Severne Koreje. Država pa si je v svetu prislužila nove ostre kritike.

Severna Koreja je 30-metrsko raketo Unha-3 (Vesolje-3) izstrelila ob praznovanjih 100. obletnice rojstva ustanovitelja države Kim Il Sunga. Raketo so izstrelili ob 7.39 po krajevnem času (ob 0.39 po srednjeevropskem) z izstrelišča Tongchang-ri na zahodni obali države, je sporočil predstavnik južnokorejskega obrambnega ministrstva.

Dejal je še, da je bil poskus izstrelitve, ki jo je Pjongjang za obdobje med 12. in 16. aprilom napovedal že pred časom, po prepričanju južnokorejskih in ameriških obveščevalnih služb neuspešen. To je priznala tudi Severna Koreja, njeni strokovnjaki pa že ugotavljajo, zakaj je bila izstrelitev neuspešna.

Pristojne ameriške oblasti trdijo, da je del rakete padel v Rumeno morje 165 kilometrov od južnokorejske prestolnice Seul. Po podatkih japonskega obrambnega ministrstva je raketa eksplodirala na okoli 120 kilometrih višine, medtem ko ima Južna Koreja podatke, da jo je razneslo, ko je bila 70,5 kilometra visoko.

Pjongjang je vztrajno trdil, da izstrelitev satelita Kwangmyongsong-3 ni raketni preizkus. Satelit naj bi na Zemljo pošiljal posnetke, podatke pa naj bi uporabili za vremenske napovedi in raziskave v kmetijstvu. A v svetu so v to dvomili in bili prepričani, da se za tem skriva testiranje vojaške rakete dolgega dosega. To pa pomeni kršitev resolucije Varnostnega sveta ZN.

Današnja izstrelitev je tako več držav močno ujezila. ZDA so ostro obsodile "propagandno razkazovanje" Severne Koreje in poudarile, da izstrelitev krši njene zaveze in škodi varnosti v Aziji. Tudi glavni zaveznici Washingtona v tem delu Azije, Južna Koreja in Japonska, sta v en glas obsodili severnokorejsko izstrelitev rakete.

Kritični so bili v skupni izjavi tudi zunanji ministri skupine G8. Dejanje je obsodil tudi Berlin, medtem ko je London izrazil globoko zaskrbljenost. Da je globoko zaskrbljena nad nevarnimi dejanji Severne Koreje, ki destabilizirajo regijo, je sporočila EU, obsodbam pa se je pridružila še zveza Nato.


Kitajska je medtem vse strani pozvala k mirnosti in zadržanosti v izogib zaostrovanju napetosti. Poleg Kitajske sta k zadržanosti pozvali tudi Rusija in Indija. Po mnenju Rusije bi se moral Varnostni svet ZN, ki naj bi o "nadaljnjih korakih" zaradi izstrelitve razpravljal še danes, odzvati uravnoteženo.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon pa je Severno Korejo iz Ženeve že pozval, naj se vzdrži nadaljnjih provokacij. Obenem je dal jasno vedeti, da ZN ostajajo zavezani pomoči v hrani za Severno Korejo.

Južnokorejski obrambni minister Kim Kwan Jin je medtem obvestil južnokorejski parlament, da je Severna Koreja zvišala stopnjo pripravljenosti svoje vojske. Za zdaj ni znano, ali se je Pjongjang za ta ukrep odločil pred ali po neuspešni izstrelitvi rakete. Severnokorejska ljudska armada velja za dobro oboroženo in šteje okoli 1,2 milijona vojakov.

Pjongjang je že dvakrat poskušal izstreliti satelit, leta 1998 in leta 2009, vendar pa ameriški in drugi zunanji opazovalci trdijo, da tudi nobeden od teh dveh satelitov ni dosegel orbite.

Sicer pa se je danes na prvem letošnjem zasedanju sešel severnokorejski parlament, ki je Kim Jong Una imenoval za predsednika Nacionalne obrambne komisije. S tem je Kim Jong Un tudi formalno postal vrhovni vodja države. Njegov pokojni oče Kim Jong Il pa je bil imenovan za večnega predsednika komisije, ki je najpomembnejše telo odločanja v Severni Koreji.

Kim Jong Un je tako sedaj vrhovni poveljnik vojske, ki šteje 1,2 milijona vojakov, predsednik glavne obrambne komisije in prvi sekretar vladajoče delavske stranke.

Novi vodja je danes v Pjongjangu tudi vodil slovesnost v spomin na pokojna voditelja države, svojega deda Kim Il Sunga in očeta Kim Jong Ila. V središču prestolnice je pozdravil množico več deset tisoč ljudi, ki so se zbrali, da bi počastili nova ogromna kipa prvega voditelja Severne Koreje in njegovega sina.