pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bivši vodja Ete po sporni izpustitvi znova aretiran

Deli na:
Bivši vodja Ete po sporni izpustitvi znova aretiran

Foto: Reuters

Španska policija je včeraj aretirala nekdanjega vodjo baskovske separatistične skupine Eta Santiaga Arrospideja Sarasolo, znanega po vzdevku Santi Potros, ki je med drugim odgovoren za najbolj krvav napad v zgodovini Ete. Potrosa so pred nekdaj tedni predčasno izpustili iz zapora, kar je mnoge razburilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Včeraj so ga policisti v skladu s sodnim nalogom znova prijeli v kraju Lasarte v Baskiji na severu Španije, je sporočilo špansko notranje ministrstvo.

Potros je bil aretiran tri mesece po tem, ko je bilo v najbolj smrtonosnem napadu Ete, v eksploziji avtomobila bombe pred supermarketom v Barceloni junija 1987, ubitih 21 ljudi in 45 ranjenih.

V Franciji je bil leta 1990 obsojen na deset let zapora, kasneje pa so ga francoske oblasti predale španskim, kjer je bil leta 2003 obsojen na skoraj 800 let zapora, ker je ukazal izvedbo omenjenega napada. V praksi naj bi to pomenilo zapor vsaj do leta 2030.

A nato so ga 4. decembra lani izpustili. Sodišče je namreč odločilo, da se 13 let, kolikor jih je Potros presedel v zaporu v Franciji, v skladu z razsodbo Evropskega sodišča za človekove pravice odšteje od njegove zaporne kazni v Španiji. Po podobnem načelu je iz zapora v minulih tednih prišlo še več članov Ete, kar je žrtve njihovih napadov močno razjezilo.

Sedaj je nek drug španski sodnik znova odredil aretacijo Potrosa, ker naj bi v 80. letih 20. stoletja sodeloval v drugih, manj krvavih napadih Ete. Namestnica španskega premiera Soraya Saenz de Santamaria je ocenila, da "vladavina prava le deluje".