mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bivši Trumpov minister Mattis: Donald Trump je edini predsednik, ki se niti ne trudi poenotiti države

Deli na:
Bivši Trumpov minister Mattis: Donald Trump je edini predsednik, ki se niti ne trudi poenotiti države

James Mattis - Foto: Reuters

Nekdanji obrambni minister ZDA, upokojeni general marincev James Mattis je v sredo ostro kritiziral svojega nekdanjega šefa, predsednika ZDA Donalda Trumpa zaradi njegovih izjav in ravnanja med protesti in nemiri zaradi policijskega nasilja nad temnopoltimi. Dejal je, da je Trump edini predsednik, ki se niti ne trudi poenotiti države.

"Donald Trump je prvi predsednik ZDA za časa mojega življenja, ki se niti ne trudi poenotiti Američanov, niti se ne pretvarja, da to poskuša. Namesto tega nas skuša razdeliti. Priča smo posledicam treh let tega namernega početja. Priča smo posledicam treh let brez odraslega vodstva," je dejal Mattis. Dodal je, da ga je spremljanje dogodkov zadnjega tedna dni razjezilo in osupnilo.

"Lahko se poenotimo brez njega, kar ne bo lahko, ampak smo to dolžni sodržavljanom, nekdanjim generacijam, ki so prelivale kri za obrambo naše obljube in našim otrokom. Pandemija novega koronavirusa je pokazala, da niso le vojaki tisti, ki so pripravljeni žrtvovati življenje za varnost skupnosti. Vemo, da smo boljši, kot je bila zloraba izvršne oblasti, ki smo ji bili priča na trgu Lafayette. Moramo zavrniti tiste na položaju, ki se norčujejo iz naše ustave," je bil odločen nekdanji Trumpov obrambni minister Mattis.

Trump v sredo zvečer Mattisu ni ostal dolžan in je tvitnil, da je vesel, da ga je odpustil. "Verjetno je edina stvar, ki jo imava z Obamo skupno, da sva imela oba čast odpustiti Jima Mattisa, najbolj precenjenega generala na svetu. Prosil sem ga za odstopno izjavo in se zaradi tega odlično počutil. Njegov vzdevek je bil kaos, kar mi ni bilo všeč, in sem ga spremenil v besni pes. Bolj kot za vojsko je bil za osebne odnose z javnostjo. Dal sem mu novo življenje, stvari za delati in bitke za zmagati, ampak je bil le redko uspešen. Ni mi bil všeč njegov slog vodenja, niti druge stvari in številni se strinjajo, Vesel, da ga več ni," je tvitnil Trump.

Mattis je v sredo še dejal, da majhno število kršiteljev zakona ne sme odvrniti pozornosti od dostojanstvenih zahtev več deset tisoč ljudi z vestjo, ki zahtevajo, da država izpolni svoje ideale - enakopravnost pred zakonom.

"Ko sem pred 50 leti vstopil v vojsko, sem prisegel, da bom branil ustavo. Niti v sanjah si nisem zamislil, da bodo vojake, ki so prisegli enako, poslali, naj kršijo ustavne pravice sodržavljanov, še najmanj pa, da jih bodo uporabili za bizarno fotografiranje vrhovnega poveljnika skupaj z vojaškim vodstvom," je še dejal Mattis in kritiziral tudi svojega naslednika Marka Esperja, ki je o ameriških mestih govoril kot o bojnem polju.


Esper je sicer svojo izjavo v sredo vzel nazaj. Prav tako je izrazil nasprotovanje Trumpovi grožnji s pošiljanjem voske na ulice. Pojasnil je, da ni vedel, da ga bodo izkoristili kot ozadje za Trumpovo fotografiranje po napadu na protestnike. Trump naj bi mu namreč dejal, da gredo pogledat vojake in škodo zaradi protestov.

Esperjev položaj je sedaj na majavih noga, še posebej, ker je v sredo napotil okoli 200 pripadnikov 82. zračne divizije, ki so jih zaradi protestov namestili v okolici Washingtona, nazaj v domačo bazo. To se ni zgodilo, saj je bil Esper poklican na zagovor v Belo hišo. Sledil je ukaz vojakov, da ostanejo v prestolnici.

"V tem trenutku je minister Esper še vedno minister. Če bo predsednik izgubil zaupanje vanj, bomo to izvedeli v prihodnje," je sporočila tiskovna predstavnica Bele hiše Kayleigh McEnany.

Po ZDA od prejšnjega tedna potekajo množični protesti in nemiri zaradi smrti 46-letnega Georgea Floyda, ki jo je zakrivil policist v Minneapolisu med poskusom aretacije, ko je s kolenom pritiskal na vrat aretiranega, dokler Floyd ni izdihnil. Dogajanje so posnele kamere. Policista so aretirali in ga obtožili najprej uboja, nato umora.

Trump v času protestov in nemirov poziva guvernerje zveznih držav, naj na ulice pošljejo nacionalno gardo in grozi, da bo v nasprotnem primeru sam napotil vojsko. V ponedeljek je v Washingtonu poslal vojsko in policijo nad sicer mirne protestnike, da se je lahko sprehodil po trgu Lafayette do cerkve sv. Janeza in se tam fotografiral s svetim pismom v roki.

James Mattis je odstopil s položaja obrambnega ministra ZDA decembra 2018, ko se je Trump odločil, da odtegne podporo kurdskim zaveznikom v Siriji.