kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bivši latvijski premier zapravil 1,3 milijona evrov za najem zasebnih letal

Deli na:
Bivši latvijski premier zapravil 1,3 milijona evrov za najem zasebnih letal

Krišjanis Karinš - Foto: Profimedia

Latvijski zunanji minister Krišjanis Karinš je v četrtek napovedal odstop po obtožbah o uporabi državnih sredstev za najem zasebnih letal v času, ko je bil premier. Karinš je o svoji nameri že obvestil premierko Eviko Silino. Ime njegovega morebitnega naslednika še ni znano.

Karinš je bil deležen kritik zaradi čarterskih poletov, ki se jih je posluževal v času, ko je bil premier med letoma 2019 in 2023. V tem času naj bi približno tridesetkrat odpotoval v tujino z zasebnimi letali namesto s cenejšimi rednimi leti.

Latvijski generalni tožilec je prejšnji teden začel preiskavo o zlorabi državnih sredstev, potem ko je prišlo na dan, da naj bi Karinš porabil do 1,3 milijona evrov za najem zasebnih letal za službena potovanja.

Karinš je v četrtek po srečanju s premierko Silino dejal, da bo ostal na položaju do 10. aprila. Parlament bi lahko o njegovem nasledniku odločal naslednji dan, je pojasnil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Zakon o javnih naročilih v Latviji določa, da morajo javni uslužbenci za službena potovanja uporabljati najcenejše storitve, ki so na voljo.

Karinš, ki je na čelu zunanjega ministrstva od septembra lani, je obtožbe zavrnil in trdi, da so bili leti potrebni, da bi prihranil čas ali da bi se lahko čim prej vrnil v Latvijo zaradi vladnih obveznosti.

Premierka Silina je dejal, da je Karinš prevzel politično odgovornost v luči kazenske preiskave in da še ne ve, koga bo imenovala za njegovega naslednika.