Revija Reporter
Svet

Bivši ekvadorski predsednik, ki ga doma preganjajo zaradi ugrabitve, išče azil v Belgiji

STA

9. nov. 2018 6:00

Deli na:

Nekdanji ekvadorski predsednik Rafael Correa, ki je Assangeu omogočil azil.

Reuters

Bivši predsednik Ekvadorja Rafael Correa, ki ga v njegovi domovini iščejo zaradi domnevne vpletenosti v ugrabitev, je v Belgiji zaprosil za politični azil, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V Belgiji s svojo družino živi od lanskega leta.

Correa z družino živi blizu Bruslja, prošnjo za azil pa je vložil 25. junija, je danes izvedela AFP iz obveščenih virov. Pristojne oblasti njegovo prošnjo obravnavajo od avgusta.

Levo usmerjeni nekdanji ekonomist Correa je bil predsednik Ekvadorja med letoma 2007 in 2017. V sredo je ekvadorski sodnik zahteval, da se vrne domov, da bi mu sodili, ker naj bi naročil ugrabitev bivšega opozicijskega poslanca Fernanda Balde v Kolumbiji leta 2012. V kolumbijski prestolnici Bogota so bivšega poslanca, ki je zaradi političnega preganjanja živel v izgnanstvu, neznanci prisilno stlačili v avtomobil, da bi ga prepeljali v Ekvador, a ga je kmalu rešila kolumbijska policija.

Correa vztraja, da je nedolžen. V pogovoru za AFP je dejal, da gre za politični pregon novih oblasti v državi in sedanjega predsednika Lenina Morena.

Iz bojazni, da v domovini ne bi bil deležen pravičnega sojenja, je 55-letni politik v Belgiji zaprosil za azil, še preden je Quito zanj julija izdal mednarodni zaporni nalog, še navaja AFP.

Correa živi v Belgiji, saj ima njegova soproga belgijsko državljanstvo, tam pa je tudi študiral.