Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bivši ameriški vojak naj bi se skušal priključiti džihadistom IS

Deli na:
Bivši ameriški vojak naj bi se skušal priključiti džihadistom IS

Foto: Reuters

Ameriško tožilstvo je ovadilo bivšega pripadnika ameriškega vojaškega letalstva, ker se je skušal priključiti džihadistom Islamske države v Siriji. Bil je že na poti iz Egipta v Turčijo, od koder naj bi nato prečkal mejo s Sirijo, a so ga prestregli in poslali nazaj v Egipt, od tam pa v ZDA, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je včeraj sporočilo tožilstvo v New Yorku, gre za 47-letnega Tairoda Pugha. Za sodelovanje z džihadisti naj bi se odločil, potem ko je bil odpuščen kot letalski mehanik pri eni od letalskih družb na Bližnjem vzhodu.

V ameriškem vojaškem letalstvu je deloval sicer že pred 30 leti - od leta 1986 do 1990. Bil je specialist za vzdrževanje letalskih motorjev, navigacijskih naprav in oborožitvenih sistemov. Tudi po odhodu iz vojske se je ukvarjal z vzdrževanjem letal.

Prijeli so ga 16. januarja. V preiskavi so pregledali tudi njegov računalnik in ugotovili, da se je navduševal nad propagando IS in iskal načine, kako se infiltrirati v Sirijo.

"Čeprav rojen v ZDA, se je Pugh očitno odločil, da obrne hrbet svoji domovini in poskusi odpotovati v Sirijo, da se pridruži teroristični organizaciji," je sporočila tožilka Loretta Lynch.

Zdaj mu grozi do 35 let zapora, če ga bodo spoznali za krivega pri pomoči tuji teroristični organizaciji in pri oviranju pravice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.