mateja logar, janez poklukar Svet24.si

Najprej sledi nočno zapiranje lokalov? To so ...

zdravko pocivalsek bobo (3) Svet24.si

Minister Počivalšek je omenil "lockdown"

alenka bratusek bobo Svet24.si

Poslanci spregovorili o sanaciji bank in se ob tem...

le pen jansa tw Reporter.si

Janša se je srečal s »sovražnico EU« Marine ...

98b5b6f92a9f3beeb7d1822596bef985 Necenzurirano

Matoz in Snežič skupaj po zemljišča na Obali

Joži Lesiček-Vklop Njena.si

Ljubezen po domače: Joži utrpela nesrečo

doncic re 1 Ekipa24.si

AKCIJA VEČERA! Dončić podal sebi, nato ...

Svet

BioNTechov šef meni, da še ni potrebe po prilagajanju cepiva za nove različice

Deli na:
BioNTechov šef meni, da še ni potrebe po prilagajanju cepiva za nove različice

Ugur Sahin - Foto: Profimedia

Kljub mutacijam novega koronavirusa in pojavljanju novih, bolj nalezljivih različic, še ni potrebe po prilagajanju cepiva proti covidu-19, je prepričan direktor BioNTecha Ugur Sahin. Morda pa bo to treba storiti v naslednjih šestih do dvanajstih mesecih, če se bodo pojavile nove različice, je opozoril.

Ali bodo potrebne spremembe oz. prilagoditve v cepivu, se bodo odločili, če se bo pokazalo, da sedanje cepivo ne deluje več ali pa bo učinkovito le še delno, je povedal vodja podjetja, ki je cepivo razvilo v sodelovanju s farmacevtskim gigantom Pfizer.

Pomembno pa bo ugotoviti pravi trenutek, kdaj bo to treba storiti. "Odločitev za prilagoditev cepiva zdaj se bo lahko čez tri mesece ali šest izkazala za napačno, če bo prevladujoča postala neka druga različica. Pravočasnost odločitve je zato ključna," je dejal Sahin.

A v tem trenutku je sedanja sestava cepiva povsem ustrezna, je pojasnil. "V tem trenutku imamo dobre podatke, da poživitveni odmerek z osnovno različico povsem zadostuje," je pojasnil in dodal, da v BioNTechu priporočajo poživitveni odmerek cepljenja.

V Nemčiji in Franciji so že napovedali, da bodo jeseni začeli ponujati poživitveni odmerek ranljivi populaciji, zlasti starejšim. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) na drugi strani to odsvetuje in priporoča, da se cepivo raje uporabi za cepljenje prebivalcev revnejših držav.

Loading...