Revija Reporter
Svet

Bin Ladnovega telesnega stražarja so izgnali iz Nemčije

STA

13. jul. 2018 11:12 Osveženo: 11:13 / 13. 7. 2018

Deli na:

Osama bin Laden.

Profimedia

Nekdanjega telesnega stražarja vodje teroristične mreže Al Kaida Osame bin Ladna Samija A. so danes izgnali iz Nemčije v njegovo domovino Tunizijo, varnostne sile navaja nemška tiskovna agencija dpa. Sodišče je sicer pred tem prepovedalo izgon.

Nemške oblasti so junija aretirale Samija, ki je od leta 2005 živel v Bochumu in ima tam ženo in otroke. Glede na informacije varnostnih sil je Tunizijec danes ob 7. uri zjutraj iz Düsseldorfa poletel proti svoji domovini.

Upravno sodišče v kraju Gelsenkirchen je sicer v četrtek odločilo, da Samija zaenkrat še ne smejo izgnati, saj nimajo diplomatskega zagotovila tunizijske vlade, da mu ob vrnitvi v domovino ne grozi mučenje, so danes sporočili iz sodišča.

Notranje ministrstvo v nemški zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija je Tunizijca zaradi njegove teroristične preteklosti aprila označilo kot grožnjo. Nevaren naj bi bil predvsem zaradi verjetnosti mučenja, nečloveškega ali ponižujočega ravnanja. Nemški migracijski urad pa je preklical edino oviro za izgon, nakar je policija konec junija Tunizijca aretirala med vsakodnevnim javljanjem na policijski postaji.

Sami se je uprl izgonu in vložil pritožbo na upravno sodišče, ki je v četrtek odločilo, da ga do zaključka sodnega postopka ne smejo izgnati, še piše dpa.