favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

BiH se ne mudi s sprejemom svojih džihadistov, ki so se borili v Iraku in Siriji

Deli na:
BiH se ne mudi s sprejemom svojih džihadistov, ki so se borili v Iraku in Siriji

Prizor iz propagandnega videa Islamske države. - Foto: YouTube

Minister za varnost Bosne in Hercegovine Dragan Mektić je potrdil, da so identificirali med 25 in 30 državljanov, ki so bili povezani z borci džihadistične skupine Islamska država (IS) v Iraku in Siriji, zdaj pa v begunskih taboriščih čakajo na repatriacijo v BiH. Ob tem je poudaril, da ne potekajo nobene aktivnosti za njihovo vrnitev.

Mektić je v pogovoru za sarajevski časnik Dnevni avaz povedal, da so oblasti v BiH potrdile identiteto 25 do 30 oseb, ki so bile povezane z islamskimi terorističnimi organizacijami in čakajo na vrnitev v domovino. Pojasnil je, da so med njimi tako borci IS kot njihove ženske in otroci.

Kot je dejal, gre za uradne podatke "o osebah z imenom in priimkom, za katere se ve, da so tam". S tem je zanikal navedbe, da naj bi na repatriacijo iz Sirije in Iraka čakalo več kot sto ljudi.

Mektić je povedal, da so zaenkrat identificirali predvsem tiste, ki so državljani BiH, ne potekajo pa še nobene konkretne aktivnosti za njihovo repatriacijo.

"Trenutno ne izvajamo nobenih aktivnosti za izvedbo vrnitve kakega našega državljana. Razpolagamo samo z informacijo o številu teh ljudi. Čakamo, da nam dostavijo podatke za katero od oseb, da bi lahko začeli preverjanje," je povedal Mektić.

Mediji v BiH in na Hrvaškem so pred kratkim poročali, da je postopek repatriacije zapleten zaradi težav pri koordinaciji med različnimi vejami državnih in lokalnih oblasti v BiH. Mediji so tudi navedli, da svojci ujetih nekdanjih borcev pritiskajo na oblasti BiH, da pospešijo njihovo vrnitev v domovino.


Minister je tudi pojasnil, kaj se bo zgodilo z vdovami državljanov BiH, ki so umrli kot borci IS. "Če nedvomno ugotovimo, da so državljanke BiH, jih bomo sprejeli. V nasprotnem jih ne bomo, ker nimamo obveznosti, da bi sprejemali tujce," je izjavil.

Kot je dodal, bodo podobno ravnali tudi v primeru otrok. "Če niso vpisani v register državljanov BiH, niso državljani BiH in jih ne bomo sprejeli v državo," je povedal pristojni minister.

Mektić je za Dnevni avaz še povedal, da bodo morebitnim povratnikom iz Iraka in Sirije zagotovili začasno namestitev v sprejemnem centru v Salakovcu pri Mostarju, "če nimajo nikogar, ki bi jih v državi sprejel".

Možnost, da bi bivše borce IS namestili v Salakovcu, je včeraj novinarjem v Mostarju zanikal njegov namestnik Mijo Krešić, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Krešić meni, da je treba proti borcem IS sprožiti pravosodne postopke in jih imeti pod nadzorom.

Po podatkih varnostnih služb v BiH je med okoli 40.000 borci iz 110 držav, ki so se od leta 2012 pridružili IS, 260 oseb iz BiH. Od tega naj bi bilo 180 moških.

ZDA so februarja zahtevale od BiH, da prevzame svoje državljane, ki so jih zajeli v spopadih z IS. Zaenkrat se je vrnil le Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše. Trenutno je v zaporu v Zenici, kjer čaka na sojenje zaradi obtožb o terorizmu.