stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Biden Trumpu očita, da uporablja "surovo politično moč" in poskuša zlorabiti oblast

Deli na:
Biden Trumpu očita, da uporablja "surovo politično moč" in poskuša zlorabiti oblast

Demokratski kandidat za ameriškega predsednika Joe Biden. - Foto: Profimedia

Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden se je v nedeljo zavzel za to, da bi naslednika vrhovne sodnice Ruth Bader Ginsburg imenoval zmagovalec predsedniških volitvah. Predsednik Donald Trump je namreč napovedal skorajšnje imenovanje, a je Biden to označil za "zlorabo oblasti" in pozval večinsko republikanski senat, naj glasovanje odloži.

Biden je v govoru, ki ga je imel v nedeljo v Philadelphii, obtožil Trumpa, da s prizadevanji za uveljavitev svoje izbire naslednice Ginsburgove sredi volilne kampanje uporablja "surovo politično moč". "Mislim, da bodo volivci jasno povedali - ne bodo prenašali te zlorabe oblasti, te ustavne zlorabe," je dejal Biden in senat pozval, naj o kandidatu za novega sodnika glasuje šele po volitvah 3. novembra.

"Pozivam senatne republikance - prosim sledite svoji vesti, naj spregovorijo ljudje, umirite plamene, ki zajemajo našo državo," je dejal. Če bo na volitvah zmagal Donald Trump, naj senat glasuje o njegovi izbiri, če pa bo na volitvah zmagal sam, bi bilo treba Trumpovo imenovanje umakniti, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še menil Biden.


Dve republikanski senatorki, Lisa Murkowski in Susan Collins, sta že podprli preložitev glasovanja na čas po volitvah. A republikanci zasedajo 53 od 100 sedežev v senatu, demokrati pa 47, kar pomeni, da bi se morali slednji zelo potruditi, da bi jim uspelo blokirati Trumpovo kandidatko.

Trump je po smrti liberalne vrhovne sodnice Ruth Bader Ginsburg namreč v soboto napovedal, da bo že v kratkem predlagal novega sodnika, in sicer žensko. Mediji kot možni izbiri omenjajo zvezni sodnici Amy Coney Barrett in Barbaro Lagoa.

Biden je glede svoje izbire dejal, da bi bilo napačno, če bi sporočil imena, saj da bi lahko nekatere sodnike izpostavil političnim napadom. A kot je dodal, se bo njegova izbira "zapisala v zgodovino kot prva afroameriška ženska na sodišču", piše britanski BBC.