joža primožič, direktor, zdravstveni dom gornja radgona Svet24.si

Družinska ambulanta je v Gornji Radgoni samo še ...

abortion1 Svet24.si

Francozi kot prvi na svetu v ustavo vpisali ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

To je zmagovalec 58-milijonskega projekta Aste ...

vila sd levstikova pl1 Reporter.si

»Ukradena« vila za štiri milijone! Razkrivamo ...

goran dragic af Ekipa24.si

Kakšna fotka z boljšo polovico: Dragić ...

alen-šalinović Njena.si

Igralec po ločitvi: 'Razpadel sem tudi sam ...'

lovro kos 24 Ekipa24.si

Slovenski dan v Lahtiju! Po Niki si je vso ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Biden trdi, da si prizadeva za premirje v Gazi

Deli na:
Biden trdi, da si prizadeva za premirje v Gazi

Ameriški predsednik Joe Biden na srečanju z jordanskim kraljem Abdulahom - Foto: Profimedia

Ameriški predsednik Joe Biden je v ponedeljek na srečanju z jordanskim kraljem Abdulahom v Beli hiši zagotovil, da si ZDA prizadevajo za dogovor o izpustitvi talcev med Izraelom in gibanjem Hamas, ki bo pripeljal do prekinitve ognja v Gazi za najmanj šest tednov. Oba voditelja pa sta izpostavila, da je nujno zaščititi civiliste v Gazi.

Na prvem srečanju iz oči v oči po napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani sta se Biden in Abdulah izrekla proti načrtovanemu izraelskemu napadu na Rafo ob meji z Egiptom, kamor se je pred izraelsko ofenzivo zateklo več kot milijon Palestincev, poročajo dopisniki iz Bele hiše.

Biden je dejal, da ofenzive na Rafo ne sme biti brez verodostojnega načrta za zaščito več kot milijona civilistov v Rafi. Ob tem je izrazil odločno nasprotovanje prisilni selitvi Palestincev iz Gaze.

Na novinarsko vprašanje, ali izraelski premier Benjamin Netanjahu posluša njegovo mnenje o Rafi, je Biden še pred srečanjem z Abdulahom v šali dejal, da njegovo mnenje vsi poslušajo. Ameriški mediji poročajo, da je Biden jezen na Netanjahuja, o katerem se za zaprtimi vrati izraža zelo kritično.

"ZDA si prizadevajo za dogovor o talcih med Izraelom in Hamasom, ki bi vodil do vmesnega obdobja miru v Gazi vsaj za šest tednov," je dejal Biden. Dodal je, da bi se sprti strani lahko v tem času lahko dogovorili tudi za dolgotrajnejše premirje.

Abdulah se je po drugi strani zavzel za takojšnje premirje in za zadostno humanitarno pomoč prebivalcem Gaze. "Ne moremo si privoščiti izraelskega napada na Rafo, ki bo zagotovo povzročil novo humanitarno katastrofo," je dejal Abdulah.Predsednik in kralj sta se strinjala tudi, da je dolgoročen mir mogoče doseči le z rešitvijo dveh držav. Abdulah je pri tem vztrajal, da bo imela palestinska država prestolnico v Vzhodnem Jeruzalemu.

Jordanski kralj je navedel, da je v Gazi že več kot 100.000 ubitih, ranjenih ali pogrešanih Palestincev, večinoma žensk in otrok. Dodal je, da je bilo na Zahodnem bregu od 7. oktobra pobitih 400 Palestincev.

Trpljenje Palestincev je priznal tudi Biden, ki je med drugim izpostavil, da več tisoč otrok nima dostopa do hrane, vode in drugih osnovnih potrebščin. Ob tem je poudaril, da zanj ostaja prioriteta osvoboditev preostalih talcev v rokah Hamasa in poraz palestinskega islamističnega gibanja.

Palestinske oblasti je pozval k nujnim reformam in dejal, da palestinska država ne bo smela dajati zavetja terorističnim skupinam, kot sta Hamas in islamski džihad.

Abdulah bo iz Washingtona odpotoval v Kanado, nato pa še v Francijo in Nemčijo, poroča AFP.