Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Biden se bo moral rokovati s princem s krvavimi rokami

Deli na:
Biden se bo moral rokovati s princem s krvavimi rokami

Ameriški predsednik Joe Biden - Foto: Facebook/POTUS

Ameriški predsednik Joe Biden danes potuje na svoj prvi predsedniški obisk na Bližnji vzhod, ki ga bo začel pri največjem zavezniku ZDA v regiji - Izraelu, nadaljeval pri Palestincih na Zahodnem bregu, sklenil pa ga bo v soboto z obiskom pristaniškega mesta Džeda v Savdski Arabiji, kjer bo potekal vrh Sveta za sodelovanje v Zalivu (GCC).

S palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom se bo Biden srečal v Betlehemu. Cilj obiska Izraela in Palestine je namenjen izrazu podpore rešitvi konflikta med sprtima stranema. V zvezi z obuditvijo mirovnih pogajanj med njima ZDA namreč v času Bidnovega mandata niso storile še nič konkretnega.

Glede na uradna sporočila Bele hiše in mnenja ameriških analitikov pa je obisk Bližnjega vzhoda namenjen predvsem postavljanju temeljev za razvoj ideje o varnostni koordinaciji med Izraelom in arabskimi državami v luči iranske grožnje.

Ti temelji bi se lahko sčasoma razvili v nove trdnejše oblike sodelovanja, kar pa ni všeč Palestincem, ki se še vedno počutijo izdane, potem ko so štiri arabske države - Bahrajn, Združeni arabski emirati, Sudan in Maroko - leta 2020 pod pokroviteljstvom vlade nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa z Izraelom sklenila tako imenovane abrahamove sporazume in normalizirale odnose. Dolgoročni cilj takšnih sporazumov bi lahko bil ključnega pomena za ZDA, ki bi se tako lahko bolj posvetile Kitajski in Rusiji.



Biden se bo v Džedi v Savdski Arabiji srečal s kronskim princem Mohamedom bin Salmanom, čeprav je leta 2018 dejal, da je Savdska Arabija zaradi umora novinarja Džamala Hašodžija izobčena država. Vendar pa je ameriški predsednik tudi zapisal, da ZDA Savdsko Arabijo potrebujejo, da se lahko soočijo z rusko agresijo in tekmujejo s Kitajsko.

Prav v Džedi na vrhu GCC bo Biden opravil glavnino dela, saj se bo tam srečal z voditelji devetih arabskih držav, ki so članice skupine. Poleg gostiteljice so med deveterico še Bahrajn, Združeni arabski emirati, Kuvajt, Katar, Oman, Jordanija, Egipt in Irak.

Biden bo skušal arabske sogovornike prepričati, naj okrepijo črpanje nafte in tako znižajo cene na globalnih trgih. Na vrhu bodo sicer razpravljali o Iranu, človekovih pravicah, energetski in prehranski varnosti, kot tudi o Jemnu, kjer je za zdaj še vedno v veljavi premirje.