Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Biden po dveh tednih na novem prizorišču strelskega pokola

Deli na:
Biden po dveh tednih na novem prizorišču strelskega pokola

Ameriški predsednik Joe Biden - Foto: Profimedia

Ameriški predsednik Joe Biden je včeraj po dveh tednih obiskal še drugo prizorišče množičnega strelskega pokola v ZDA. Tokrat v teksaškem Uvaldeju, kjer je 18-letnik pobil 19 osnovnošolcev in dve učiteljici. Pred tem je Biden obiskal Buffalo v New Yorku, kjer je 18-letni rasist v trgovini pobil deset temnopoltih.

Biden je skupaj s prvo damo Jill Biden ob prihodu v Uvalde obiskal zasilno spominsko obeležje pri osnovni šoli Robb, nato sta šla na mašo v katoliško cerkev, pozneje pa je potekalo srečanje s sorodniki žrtev in policisti ter reševalci. Govor ni bil predviden.

Biden je že v soboto na diplomski slovesnosti v Delawaru dejal, da je zlo prišlo v učilnico osnovne šole v Teksasu in trgovino v New Yorku ter preštevilna druga mesta, kjer so umirali nedolžni. "Tragedije ne moremo prepovedati, ampak vem, da lahko izboljšamo varnost Amerike," je dejal.

V Washingtonu se sestaja skupina senatorjev obeh strank, ki skuša priti do kompromisne rešitve glede zaostritve zakonodaje glede orožja, vendar pa se je to dogajalo že pri podobnih tragedijah od napada na osnovno šolo v Newtownu v Connecticutu leta 2012, smiselnih ukrepov pa ni.


Kaže, da so se Američani navadili na podobne tragedije in čakajo na nove. Neposredno prizadeti žalujejo in pozivajo k ukrepom, orožarski lobi, republikanci in njihovi mediji pa krčevito zagovarjajo pravico do orožja.

Razlika med tokratno tragedijo in prejšnjimi so hude kritike na račun policije v Teksasu, ker ni posredovala dovolj hitro. Poveljnik na terenu se je odločil, da ni nevarnosti, ker je napadalec zabarikadiran v učilnici. Čeprav so skoraj eno uro na nujno številko prihajali številni klici na pomoč iz šole, so policisti čakali pred vrati.

Političnemu prepiru glede orožja se je tokrat pridružil politični prepir glede policijskega posredovanja, pri čemer sta obe strani v razpravi za enakih okopih kot glede orožja. Republikanci branijo policiste, demokrati zahtevajo preiskavo in odgovornost. Pravosodno ministrstvo ZDA se je odločilo, da bo preiskavo izvedlo, vendar ne toliko za kaznovanje odgovornih kot za varnost šol naprej.

Strelec si je za 18. rojstni dan kupil dve polavtomatski puški povsem zakonito in na dan napada v torek najprej ustrelil babico, nato se odpeljal do šole, vstopil vanjo in začel pobijati. Ubili so ga šele uro in pol po začetku napada.