reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Biden objavil 1900 milijard dolarjev vreden načrt boja proti pandemiji koronavirusa

Deli na:
Biden objavil 1900 milijard dolarjev vreden načrt boja proti pandemiji koronavirusa

Joe Biden - Foto: Reuters

Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden je v četrtek objavil svoj načrt boja proti pandemiji novega koronavirusa, ki predvideva 1900 milijard dolarjev dodatne proračunske porabe in bolj usklajen program množičnega cepljenja državljanov.

"Kriza globokega človeškega trpljenja je vsem na očeh in nimamo časa za zapravljanje. Moramo ukrepati in to takoj. Za to smo bolje opremljeni kot katerakoli druga država na svetu," je dejal Biden in pozval k potrpežljivosti.

Kljub temu da se je s koronavirusom v ZDA doslej okužilo več kot 23 milijonov ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo več kot 385.000, precejšen del prebivalstva še vedno ne verjame v nevarnost ali pa je ne jemlje resno. To je najbolj opazno glede nošenja mask, kar najbolj zavračajo republikanski podporniki predsednika ZDA Donalda Trumpa, sedaj pa tudi glede zavračanja cepljenja.

Biden upa, da bo njegova "multidimenzionalna" strategija državo postavila na pot okrevanja ob koncu prvih 100 dni njegovega vladanja. Strategija predvideva 1000 milijard dolarjev neposredne pomoči Američanom, ki bodo dobili po 1400 dolarjev.

To skupaj z lani sprejetim drugim stimulacijskim svežnjem proti pandemiji znese 2000 dolarjev. Brezposelni bodo lahko do konca septembra računali na 400 dolarjev na teden zvezne podpore poleg tiste, ki jo bodo dobili od zveznih držav.

Več kot 400 milijard bo šlo neposredno za boj proti pandemiji, več kot 400 milijard pa za pomoč prizadetim podjetjem, zveznim državam in mestom. Demokrati bodo imeli kmalu večino v obeh domovih kongresa in ukrepi bo sprejeti kljub opoziciji republikancev, ki sedaj ponovno nasprotujejo naraščanju proračunskega primanjkljaja.

"Vem, da to, kar sem opisal, ne bo poceni, vendar bo brez ukrepanja še dražje. Če investiramo pogumno in pametno sedaj, bomo utrdili gospodarstvo, zmanjšali neenakosti in postavili državne finance na bolj vzdržno pot," je dejal Biden ob predstavitvi svojega načrta, ki mu pravi "Načrt za rešitev Amerike".

Bidnov načrt predvideva 130 milijard dolarjev za šole, da se lahko do spomladi varno odprejo, 50 milijard več za testiranja, najem 100.000 delavcev za spremljanje okužb in hitrejše cepljenje. Za večjo disciplino cepljenja bo šlo 20 milijard dolarjev za odpiranje večjih centrov in za mobilne enote za odročne kraje.

Predvideva se več porabe za genske raziskave novih sevov virusa, potem je tu še moratorij na deložacije, moratorij na propadanje hipotek, povišanje minimalne plače na 15 dolarjev na uro, več plačanega dopusta in več davčnih kreditov za družine.



Največji zalogaj za Bidna bo prepričati razdeljeno in sprto prebivalstvo, da ve, kaj govori, in da mu je vredno slediti, ko svetuje splošno nošenje mask, ohranjanje medsebojne razdalje, izogibanje velikih druženj in potrebo po cepljenju.

Operacija distribucije cepiva in cepljenj je imela v ZDA počasen začetek, veliko počasnejši od napovedi vlade. Razdelili so 30 milijonov odmerkov cepiva, cepili pa le okrog 11 milijonov ljudi. Problem je v organizaciji na terenu in dejstvu, da številni, ki bi lahko že bili na vrsti, zavračajo cepljenje.

"Cepiva ponujajo veliko upanja, vendar je bil začetek cepljenja v ZDA doslej polomija. To bo ena najbolj zapletenih operacij. Morali bomo premakniti nebesa in zemljo, da cepimo več ljudi," je dejal Biden, ki si je zadal cilj 100 milijonov cepljenih v prvih 100 dneh vladanja, kar je dosegljivo.

Obenem tudi nujno, če se želijo v ZDA do jeseni bolj ali manj znebiti pandemije. Za tako imenovano čredno imuniteto do konca poletja bi bilo potrebnih 1,8 milijona cepljenj na dan. Najnovejša ocena Ameriškega zdravstvenega združenja pa govori o kar treh milijonih cepljenjih na dan.

Trump je od izbruha pandemije v ZDA v marcu ponavljal, da bo zadeva šla stran sama od sebe, kar se ni zgodilo, do volitev pa se mu je še uspelo okužiti in zboleti za covidom-19.

Z Bidnom na oblasti si bo najbolj oddahnil direktor inštituta za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za zdravje Anthony Fauci, ki mu ne bo več potrebno javno nasprotovati predsednikovim idejam. Biden je zagotovil, da bo ostal na položaju in bo imel pomembno vlogo kot njegov svetovalec.

Biden je za vodenje strategije boja proti pandemiji izbral še poslovneža Jeffa Zientsa, ki se je doslej izkazal z vodenjem zapletenih projektov.

Profesorica medicine na univerzi Yale Marcella Nunez-Smith pa bo skrbela za enakopravno in pošteno distribucijo in cepljenje vseh rasnih in etničnih skupin. To ne bo enostavno, kajti cepljenju se najbolj upirajo temnopolti Američani, ki jih koronavirus tudi najbolj pobija.