SDO_10-03-24_1219UTC_131-171_RedScreen_4k Svet24.si

Zabeležili najmočnejši sončev izbruh ...

Urbani6-dec20 Svet24.si

Kmetu s polja ukradli 6 ton izredno cenjenega ...

1709125029-dsc1928-01-1709124960495 Necenzurirano

Policija potrdila, da preiskuje sum napada na ...

54043105780_0d04297a06_c Reporter.si

Golob še vedno z eno nogo v energetiki. Kam bi ...

luka doncic gabriela anamaria Ekipa

Topijo se srca, fotka je hit: Takole 10-mesečna ...

laura-beranič Njena.si

Klepet z Lauro: Grenka lekcija in ganjen oče

max-bilac Ekipa

To je neverjetno: Ali bo Slovenija izgubila še ...

Svet

Biden Izraelu odsvetuje napade na iranska naftna polja

Deli na:
Biden Izraelu odsvetuje napade na iranska naftna polja

Ameriški predsednik Joe Biden - Foto: Profimedia

Ameriški predsednik Joe Biden je danes Izraelu odsvetoval morebitne napade na iranska naftna polja, med drugim pa ni želel ugibati, če želi izraelski premier Benjamin Netanjahu vplivati na izid ameriških predsedniških volitev, ki bodo 5. novembra.

"Če bi bil v njihovih čevljih, bi razmišljal o drugih alternativah, kot so napadi na naftna polja," je na vprašanje o izraelskih pripravah na povračilni udarec zaradi nedavnega iranskega raketnega napada odgovoril Biden. Potrdil je, da sta z Netanjahujem nenehno v stiku. Zato je ocenil, da se bodo Izraelci, preden bodo udarili na Iran, prej posvetovali z Američani. Ponovil je, da ima Izrael vso pravico do samoobrambe, vendar dodal, da bi moral biti bolj previden glede ravnanja s civilisti.

Ni pa znal odgovoriti na vprašanje, če skuša Netanjahu z zaostrovanjem vplivati na izid ameriških volitev. Biden se je od 7. oktobra lani, ko je Hamas napadel Izrael, izkazal za trdnega zaveznika Izraelu. To pa velja tudi za republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa, ki med predsedniško kampanjo ponavlja, da bi bil na Bližnjem vzhodu mir, če bi bil on predsednik. Demokratska predsedniška kandidatka Kamala Harris je malce večja neznanka, vsaj v času, ko si prizadeva pridobiti naklonjenost volivcev arabskih korenin v ključni držav, kot je Michigan.