kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bernanke pozval Obamo in kongres, naj preprečita fiskalni prepad

Deli na:
Bernanke pozval Obamo in kongres, naj preprečita fiskalni prepad

Foto: Reuters

Predsednik ameriške centralne banke Ben Bernanke je v torek opozoril administracijo predsednika Baracka Obame in kongresnike, naj sprejmejo dogovor o izognitvi t. i. fiskalnemu prepadu, ki grozi januarja z iztekom davčnih olajšav in začetkom avtomatičnih proračunskih varčevalnih ukrepov.

Bernanke je opozoril, da centralna banka ne bo mogla preprečiti nevarnosti padca ameriškega gospodarstva v novo recesijo. "Če bo dogovor o davkih in porabi sprejet, potem ne bo prišlo do nenadnega ekonomskega šoka. Brezposelnost se bo znižala, gospodarska rast pa se bo utrdila," je v nastopu pred newyorškim Ekonomskim klubom dejal Bernanke.

Gospodarstvo bo potem pomagalo k zmanjšanju proračunskega primanjkljaja z novimi davčnimi prilivi. To bo prispevalo k dolgoročni proračunski stabilnosti. Bernanke je dejal, da nezanesljivost glede fiskalnega prepada omejuje porabo potrošnikov in podjetij ter investicije.

Bernanke je obenem pozval kongres, naj ponovno dvigne dovoljeno mejo zadolževanja države. Nova meja, ki je bila določena s pogajanji leta 2011, naj bi bila spet dosežena decembra. Za Bernankeja je trenutno najpomembneje vzpodbujanje nadaljnje gospodarske rasti, proračunska podoba pa se lahko uredi na daljši rok.

Gospodarska rast je, po njegovih besedah, počasna zaradi resnosti zadnje velike krize v letu 2008 in 2009. Stopnja brezposelnosti je "nenormalno" visoka, vendar se bo znižala, a le, če bosta kongres in administracija opravila svojo nalogo.