stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Berlusconiju so odvzeli potni list, da ne bi pobegnil v tujino

Deli na:
Berlusconiju so odvzeli potni list, da ne bi pobegnil v tujino

Foto: Reuters

Poslanci in senatorji Ljudstva svobode (PDL) Silvia Berlusconija so včeraj napovedali odstope iz protesta zaradi četrtkove prve pravnomočne obsodbe njihovega voditelja. Odstope so napovedali tudi ministri stranke, v stranki pa so po srečanju z Berlusconijem napovedali, da bodo zrušili vlado in šli na volitve, če ne bo sprejela reforme pravosodja.

Nekdanji italijanski premier Berlusconi se je včeraj sestal z vsemi poslanci in senatorji stranke, potem ko mu je italijansko kasacijsko sodišče v četrtek potrdilo štiriletno zaporno kazen zaradi davčne prevare v primeru Mediaset.

Kot poročajo italijanski mediji, so vsi predali odstopne izjave vodjema poslanskih skupin stranke v poslanski zbornici in senatu, Renatu Schifaniju in Renatu Brunetti, ki bosta zdaj pri predsedniku Italije Giorgiu Napolitanu zahtevala pomilostitev njihovega strankarskega voditelja.

Zahtevajo tudi reformo pravosodja in, če vlada Enrica Lette ne bo soglašala, jo bodo zapustili in se odpraviti na nove volitve, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. "Pripravljeni smo odstopiti, da bi ubranili naše ideale," je dejal notranji minister Angelino Alfano.


Stranka PDL je druga najmočnejša stranka v italijanskem parlamentu in brez njene podpore vlada Lette, ki jo sestavljata še leva Demokratska stranka in sredinsko gibanje prejšnjega tehničnega premiera Maria Montija, ne more obstati.

Ob obsodbi Berlusconija so sicer krila dobili tudi v Demokratski stranki in kot poroča APA, so tudi v tej stranki vse glasnejši glasovi, da bi bilo treba končati vladno koalicijo z Berlusconijevimi. Mnogi zatrjujejo, da s to stranko ne bodo več sodelovali, če jo bo še naprej vodil obsojeni davčni utajevalec.

Toda razpad vladne koalicije bi Italijo pahnil v novo politično krizo, ki si jo Italija sredi hude gospodarske in finančne krize ne more privoščiti. Na to je včeraj opozoril tudi vodja Demokratske stranke Guglielmo Epifani. Letta pa je stranke vladajoče koalicije pozval, naj vendarle držijo skupaj. Zatrdil je sicer tudi, da se ne bo za vsako ceno oklepal stolčka.

Berlusconiju so sicer včeraj zvečer odvzeli potni list, da ne bi mogel zbežati v tujino, še poroča APA. Oddati je moral tudi svoj diplomatski potni list. Milanski državni tožilec pa je senatu že tudi predal kopijo pravnomočne sodbe. Senat mora namreč še glasovati o izključitvi Berlusconija, da ga bodo lahko napotili na prestajanje zaporne kazni.