pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Berlusconi v primeru Ruby obsojen na sedem let zapora

Deli na:
Berlusconi v primeru Ruby obsojen na sedem let zapora

Foto: Reuters

Sodišče v Milanu je danes nekdanjega italijanskega premiera Silvia Berlusconija spoznalo za krivega v primeru Ruby in ga obsodilo na sedem let zapora in dosmrtno prepoved opravljanja javnih funkcij. Gre za razsodbo na prvi stopnji, Berlusconijevi odvetniki pa so že napovedali pritožbo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tožilstvo je za sedaj 76-letnega nekdanjega italijanskega premiera zaradi spolnega odnosa z mladoletnico in zlorabe položaja poleg prepovedi opravljanja javnih funkcij zahtevalo šestletno zaporno kazen. Obramba je trdila, da je Berlusconi nedolžen, in zahtevala oprostilno sodbo.

Berlusconi je v pisni izjavi, ki jo je objavil nekaj ur po razsodbi, ponovil, da je nedolžen, sodnike pa obtožil pregona. "Resnično sem bil prepričan, da bom oproščen, saj ni bilo absolutno nobene možnosti, da bi me na podlagi dokazov spoznali za krivega," je zapisal. Poudaril je, da se bo temu uprl, ker je "absolutno nedolžen" in ker ne želi opustiti boja za resnično svobodno in pravično Italijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tako Berlusconijevi odvetniki kot tudi poslanci njegovega desnosredinskega zavezništva so se na visoko kazen pred tem odzvali z ogorčenjem. Njegov odvetnik Nicolo Ghedini je menil, da je obsodba "daleč od vsake logike". "Absurdno je, da je sodišče Berlusconiju naložilo višjo kazen, kot jo je zahtevalo tožilstvo," je poudaril Ghedini in sodišče v Milanu obtožil pristranskosti.

Potrdil je tudi, da se bodo na razsodbo pritožili. V skladu z vsemi možnostmi, ki so za pritožbo na voljo, bi do dokončne razsodbe lahko minilo več let.

Poslanec desnosredinskega zavezništva Gianfranco Rotondi je medtem govoril o "državnem udaru", s katerim naj bi želeli medijskega mogotca Berlusconija umakniti s politične scene. "Italijanska demokracija je ogrožena. Brez zločina in brez dokazov je bil obsojen eden glavnih akterjev italijanske politike v zadnjih 20 letih," pa je menil Berlusconiju naklonjeni senator Lucio Malan.

Na drugi strani je manjša skupina protestnikov pred sodiščem po razglasitvi razsodbe navdušeno vzklikala in ploskala ter prepevala italijansko himno.

V sodnem procesu, ki je tudi zaradi manevrov obrambe trajal več kot dve leti, so 76-letnemu Berlusconiju sodili zaradi obtožb, da je imel spolni odnos z maroško prostitutko Ruby v času, ko je bila stara 17 let, kar sicer oba zanikata. Ob tem naj bi leta 2010 zlorabil uradni položaj, ko je posredoval pri policiji za izpustitev Ruby iz zapora.



Gre že za drugi Berlusconijev poraz v sodni dvorani v zadnjih dneh. Prejšnji teden je italijansko ustavno sodišče zavrnilo pritožbo prvaka desnice v primeru Mediaset, v katerem je bil obsojen na štiri leta zapora zaradi utaje davkov. Prizivno sodišče je obsodbo v tem primeru že potrdilo.

Berlusconi sicer najverjetneje tudi v primeru pravnomočnosti ene ali druge sodbe ne bo nikoli videl notranjosti zaporniške celice, saj v skladu s smernicami v italijanski zakonodaji starejšim od 70 let načeloma ni treba za rešetke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Analitiki so po poročanju britanskega BBC opozorili, da bi lahko imela razsodba velike politične posledice za Italijo. Oslabila bi namreč lahko vladajočo koalicijo premiera Enrica Lette, ki je odvisna od podpore Berlusconijeve stranke Ljudstvo svobode.

Berlusconijevi strankarski kolegi pa so že zavrnili kakršne koli posledice obsodbe. Desnosredinsko zavezništvo bo ostalo zvesto vladi Lette, je poudaril poslanka Daniela Santanche. Da se bo nekdanji premier "obnašal odgovorno in še naprej podpiral vlado", je zagotovil tudi nekdanji italijanski pravosodni minister in Berlusconijev zaupnik Nitto Palma.

Levosredinska Demokratska stranka, druga ključna vladna stranka, je sporočila le, da je seznanjena s sodbo in da "spoštuje odločitve, ki jih sodišče sprejema avtonomno, kakršnekoli že so".

Je pa sodišče po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA po obsodbi Berlusconija zahtevalo odprtje preiskave proti 33 pričam, ki naj bi v svojih nastopih pred sodiščem lagale. Šlo naj bi tudi za namestnika italijanskega zunanjega ministra Bruna Archija in evropsko poslanko Licio Ronzulli. Prav tako naj bi lažno pričalo več mladih deklet, ki so bile udeleženke Berlusconijevih "bunga bunga" zabav.

Sodišče je tudi zahtevalo zaplembo premoženja tako Ruby kot tudi njenega morebitnega življenjskega sopotnika. Ruby naj bi od nekdanjega italijanskega premiera prejela 4,5 milijona evrov. Sedaj 20-letna Maročanka s pravim imenom Karima el Marough trenutno dopustuje v Mehiki, saj se tako kot Berlusconi ni udeležila izreka sodbe.