kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Berlusconi prižgal zeleno luč za koalicijo med Ligo in Gibanjem pet zvezd

Deli na:
Berlusconi prižgal zeleno luč za koalicijo med Ligo in Gibanjem pet zvezd

Silvio Berlusconi - Foto: Reuters

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je včeraj sporočil, da ne bo nasprotoval oblikovanju vladne koalicije med skrajno desno Ligo, ki je sicer v zavezništvu z njegovo Naprej Italija, in populističnim Gibanjem pet zvezd. Take vlade sicer ne nameravajo podpreti, a to zdaj na široko odpira pot za rešitev politične krize v državi.

"Če želi neka politična sila iz desnosredinske koalicije prevzeti odgovornost za vlado z Gibanjem pet zvezd, potem jemljemo to na znanje. Zagotovo ne bomo dajali veta ali postavljali nekih pogojev. A v tem primeru tudi ne moremo dati zaupnice novi vladi," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa na novinarski konferenci dejal Berlusconi.

Liga pod vodstvom Mattea Salvinija in gibanje pod vodstvom Luigija Di Maia sicer ne potrebujeta glasov poslancev Naprej Italija za oblikovanje skupne vlade, vendar pa so v Ligi želeli zagotovila Berlusocnija, da temu načrtu ne bo nasprotoval.

Berlusconi je še dodal, da vladna koalicija med Ligo in Gibanjem pet zvezd ne bo pomenila konca desnosredinske koalicije, ki je sicer na parlamentarnih volitvah 4. marca kot predvolilno zavezništvo dobilo največ, 36 odstotkov glasov. Gibanje pa je z 32 odstotki glasov postala najmočnejša posamična stranka v parlamentu.



Bo pa tovrstno oblikovanje koalicije zgolj med Ligo in gibanjem po Berlusconijevih besedah pomenilo, "da Naprej Italija ne bo odgovorna za to, če na koncu ne bo dogovora o vladi".

Liga in gibanje sta sicer danes predsednika Italije Sergia Mattarello zaprosila za dodaten čas za pogajanja o oblikovanju nove italijanske vlade, ta pa jima je dal na voljo dodatnih 24 ur.

Mattarella si sicer prizadeva za imenovanje začasne vlade, ki bi Italijo vodila do novih predčasnih volitev. A v Ligi in gibanju tovrstni rešitvi nasprotujejo. Če ne bosta zmožni oblikovati skupne vlade, sta stranki predlagali, da bi Italijani odšli na volišča že julija. Drugi so medtem bolj naklonjeni volitvam bodisi septembra bodisi oktobra, Mattarella pa je v ponedeljek predlagal volitve decembra.