gaber 2 Odkrito.si

Slovenski športnik tik po porodu ovekovečil ...

horoskop, astrologija Svet24.si

Horoskop za četrtek, 22. marca

meghan markle-6 Svet24.si

Panika: objavljene gole fotografije Meghan Markle?...

volitve v rusiji, dvojno glasovanje Svet24.si

FOTO: Enojajčni dvojčki? Ne, zabaviščni park ...

Kendall Jenner Najstnica.si

Kendall Jenner ima kar tri tatuje!

indira2 Njena.si

Kje je Indira? Njena osebnost je neprepoznavna …

Burak Özçivit poroka Njena.si

Burak o govoricah: Se ločuje ali bo postal očka?

Svet

Berlin razkurjen zaradi turškega zmerjanja z nacisti

Deli na:
Berlin razkurjen zaradi turškega zmerjanja z nacisti

Foto: arhiv Reporterja

Nemčija se je danes odzvala na izjave turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ki je dejal, da nemška kanclerka Angela Merkel uporablja nacistične metode.

Kot so danes poudarili v Berlinu, so nacistične primerjave nesprejemljive. Hkrati so dali vedeti, da si ne želijo poglobiti spora z Ankaro.

Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes dejala namestnica tiskovnega predstavnika nemške vlade Ulrike Demmer, Merklova ne bo ukrepala proti njej osebno uperjenim Erdoganovim nacističnim očitkom. Dodala je, da nemška vlada budno spremlja dogajanje in vztraja pri stališču, da so nacistične primerjave, ne glede na to, v kakšni obliki so, nesprejemljive.

Iz nemškega zunanjega ministrstva so ob tem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili, da Berlin ne bo vstopil v spiralo medsebojnih provokacij, katerih namen je zgolj povečati podporo Erdoganu med Turki v tujini.

Kasneje se je oglasila tudi Merklova sama in opozorila, da bi Nemčija lahko prepovedala prihodnje predreferendumskem shode turških politikov na svojem ozemlju, če Ankara ne bo prenehala z nacističnimi obtožbami na račun Berlina.

Tovrstne žalitve se morajo končati in tu ne gre za vprašanje če ali toda. Nemčija si pridružuje pravico do vseh potrebnih ukrepov, vključno s prevetritvijo že izdanih dovoljenj za predreferendumske dogodke, je ob tem še dejala nemška kanclerka.

Erdogan je v nedeljo Merklovo prvič osebno obtožil, da uporablja nacistične metode do Turkov v Nemčiji ter turških ministrov in poslancev, ki potujejo v Nemčijo.

Odnosi med Turčijo in Nemčijo so se začeli krhati zaradi nedavnih odpovedi nastopov turških ministrov na predreferendumskih dogodkih v Nemčiji. Odnosi so dodatno zaostreni tudi zaradi aretacije nemško-turškega dopisnika Deniza Yücela.

Turki bodo 16. aprila na referendumu odločali o ustavnih spremembah, s katerimi naj bi v državi uvedli predsedniški sistem. O ustavnih spremembah bo lahko odločalo tudi približno 2,9 milijona Turkov, ki živijo v tujini, približno polovica od teh v Nemčiji.