Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Belorusko sodišče opozicijska voditelja obsodilo na deset dni zapora

Deli na:
Belorusko sodišče opozicijska voditelja obsodilo na deset dni zapora

Protestniki na ulicah Minska. - Foto: Profimedia

Belorusko sodišče je včeraj beloruska opozicijska voditelja Olgo Kovalkovo in Sergeja Dilevskega, člana koordinacijskega odbora, ki se zavzema za miren prenos oblasti, obsodilo na deset dni zapora. Vlada pa je sprožila preiskavo proti še nekaterim protestnikom, na spletni strani poroča Reuters.

Dilevskega, ki je vodil proteste v tovarni traktorjev v Minsku, enem najbolj znanih industrijskih obratov v državi, je sodišče na desetdnevno zaporno kazen obsodilo zaradi nespoštovanja oblasti. Kot poroča Reuters, je enak razlog sodišče navedlo tudi ob izreku kazni Kovalkovi.

Belorusko vrhovno sodišče je včeraj zavrnilo pritožbo vodje opozicije in predsedniške kandidatke Svetlane Tihanovske, ki je zahtevala razveljavitev rezultatov spornih predsedniških volitev, na katerih je 9. avgusta po uradnih izidih zmagal Aleksander Lukašenko, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Protesti v Belorusiji proti 26-letni vladavini Aleksandra Lukašenka potekajo že več kot dva tedna. Beloruska opozicijska voditeljica in uradno poražena predsedniška kandidatka Svetlana Tihanovska je prepričana, da bo protestnikom uspelo vreči Lukašenkov režim.

Kot je včeraj dejala po videopovezavi pred zunanjepolitičnim odborom Evropskega parlamenta, se je v Belorusiji po spornih predsedniških volitvah, na katerih je uradno znova zmagal Lukašenko, začela demokratična revolucija. "Mirna revolucija poteka," je dejala v nagovoru iz Litve, kamor se je umaknila po nasilnem posredovanju beloruske policije proti protestnikom in tudi opoziciji.