Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Beloruska opozicija na volitvah ni dobila niti enega poslanca

Deli na:
Beloruska opozicija na volitvah ni dobila niti enega poslanca

Foto: Reuters

Na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Belorusiji so slavili privrženci predsednika države Aleksandra Lukašenka. Opoziciji ni uspelo osvojiti niti enega mandata v 110-članskem parlamentu. Rezultati sicer še niso dokončni, je danes sporočila osrednja volilna komisija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Volilna udeležba na nedeljskih volitvah je bila po navedbah komisije 74,3-odstotna.

Opozicija je medtem že sporočila, da so bile volitve po njeni oceni ponarejene. "Laži so postale posetnica oblasti. Gre za popolno diskreditiranje volilnega sistema v Belorusiji. To je slepa ulica," je za AFP dejal vodja Združene civilne stranke Anatolij Lebedko.

Sopredsednik Beloruske krščanskodemokratske stranke Vitalij Rijmaševski pa je dejal, da je bila volilna udeležba glede na ugotovitve strankinih opazovalcev samo 38-odstotna, saj je večina beloruske opozicije pozvala k bojkotu volitev.

Ker Lukašensko formalno nima vladajoče stranke, novi poslanci pa so uvrščeni zgolj po priimkih in ne po politični pripadnosti, bo na dokončne rezultate potrebno še počakati, čeprav so skoraj vse glasove volivcev že prešteli. Je pa vodja volilne komisije Lidija Jermošina novinarjem dejala, da skorajda ni mogoče, da bi opozicija osvojila kak mandat v spodnjem domu.

V novem parlamentu, kjer bodo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zastopani predvsem zdravniki, zaposleni v javnih podjetjih in učitelji, bodo tako ponovno sedeli samo Lukašenkovi privrženci.