severina Svet24.si

VIDEO: Severina objavila ta posnetek in do srca ...

profimedia-0106600992 (1) Dobra karma

Vaš rojstni datum ima močan vpliv celo na vaše ...

Hengsberg, kmetija, avstrijski gasilci Svet24.si

FOTO: Upokojenec želel na vrtu pokopati mačko, a...

kris Svet24.si

VIDEO: »Lahko se igram brez opornice in brez nje ...

internal-clock-795726_1280 Dobra karma

Usodna datuma 12. in 26. 12.: osvoboditev ženskih...

jernej šugman Njena.si

Minili sta dve leti od smrti Jerneja Šugmana

tanja-balabanić, jan-klobasa Njena.si

Tanja Balabanić zaslužila na račun nestrpnežev

Svet

Beloruska generala ob službo zaradi plišastih medvedkov

Deli na:
Beloruska generala ob službo zaradi plišastih medvedkov

Foto: Reuters

V Belorusiji sta dva generalmajorja izgubila službo, potem ko jima ni uspelo preprečiti incidenta, v katerem je manjše letalo 4. julija nezakonito priletelo v državo in v znak protesta odvrglo na stotine plišastih medvedkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dvokrilno letalo je v Belorusijo priletelo iz Litve. Nad beloruskimi mesti je nato odvrglo kakih tisoč plišastih medvedkov. Ti so bili opremljeni z majhnimi padali, v rokah pa so držali protestne napise z zahtevami po večji svobodi govora in spoštovanju človekovih pravic.

Medvedki, delo švedskega oglaševalskega podjetja Studio Total, so med Belorusi vzbudili veliko zanimanja. Studio Total je na svoji spletni strani pojasnil, da so bili del kampanje v podporo novi novičarski spletni strani beloruske opozicije Charter97 in naj bi opozorili na zatiranje svobode govora v Belorusiji.

Belorusko vojno letalstvo je sprva zanikalo, da je letalo kršilo beloruski zračni prostor, a podrobna raziskava in posnetki so dokazali nasprotno. Na video posnetkih, ki so jih objavili mediji, sta med drugim vidna oba pilota, ki imata obraza zakrita z maskami medvedov. Na enem od posnetkov letita nad mestom Ivianiec proti južnemu predmestju Minska.Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je zaradi incidenta sedaj odpustil vodjo državnega odbora za nadzor meje Igorja Rahovskija in poveljnika Dimitrija Pakmelkina, ker naj ne bi zadovoljivo izpolnjevala svojih službenih dolžnosti.

Poleg tega je avtoritarni predsednik za pet visokih uradnikov - vključno z ministrom za obrambo Jurijem Žadobinom, predsednikom sveta za nacionalno varnost Leonidom Maltsevom in vodjo varnostne službe KGB Vadimom Zaitsevom - izdal uradno opozorilo.

Oblasti so sicer pred tem v povezavi z incidentom aretirale dve osebi, nepremičninskega agenta Sergeja Bašarimova in študenta novinarstva Antona Suriapina. Oba sta že več tednov zaprta v prestolnici Minsk.

loading...
Loading...