900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Beloruska generala ob službo zaradi plišastih medvedkov

Deli na:
Beloruska generala ob službo zaradi plišastih medvedkov

Foto: Reuters

V Belorusiji sta dva generalmajorja izgubila službo, potem ko jima ni uspelo preprečiti incidenta, v katerem je manjše letalo 4. julija nezakonito priletelo v državo in v znak protesta odvrglo na stotine plišastih medvedkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dvokrilno letalo je v Belorusijo priletelo iz Litve. Nad beloruskimi mesti je nato odvrglo kakih tisoč plišastih medvedkov. Ti so bili opremljeni z majhnimi padali, v rokah pa so držali protestne napise z zahtevami po večji svobodi govora in spoštovanju človekovih pravic.

Medvedki, delo švedskega oglaševalskega podjetja Studio Total, so med Belorusi vzbudili veliko zanimanja. Studio Total je na svoji spletni strani pojasnil, da so bili del kampanje v podporo novi novičarski spletni strani beloruske opozicije Charter97 in naj bi opozorili na zatiranje svobode govora v Belorusiji.

Belorusko vojno letalstvo je sprva zanikalo, da je letalo kršilo beloruski zračni prostor, a podrobna raziskava in posnetki so dokazali nasprotno. Na video posnetkih, ki so jih objavili mediji, sta med drugim vidna oba pilota, ki imata obraza zakrita z maskami medvedov. Na enem od posnetkov letita nad mestom Ivianiec proti južnemu predmestju Minska.



Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je zaradi incidenta sedaj odpustil vodjo državnega odbora za nadzor meje Igorja Rahovskija in poveljnika Dimitrija Pakmelkina, ker naj ne bi zadovoljivo izpolnjevala svojih službenih dolžnosti.

Poleg tega je avtoritarni predsednik za pet visokih uradnikov - vključno z ministrom za obrambo Jurijem Žadobinom, predsednikom sveta za nacionalno varnost Leonidom Maltsevom in vodjo varnostne službe KGB Vadimom Zaitsevom - izdal uradno opozorilo.

Oblasti so sicer pred tem v povezavi z incidentom aretirale dve osebi, nepremičninskega agenta Sergeja Bašarimova in študenta novinarstva Antona Suriapina. Oba sta že več tednov zaprta v prestolnici Minsk.