bikoborbe Svet24.si

Biki v Kolumbiji si lahko oddahnejo, konec je ...

duši Svet24.si

Jasni znaki, da je nekdo iz vaše dušne skupnosti

823603_092-strancar Necenzurirano

Znani slovenski podjetnik na avstrijski zatožni ...

mitja kunstelj-pl Reporter.si

Tako je sodišče sesulo Mitjo Kunstlja, ki je ...

bauer Ekipa24.si

Kakšna svinjarija! Slovenski športni as žrtev ...

Govori se, da se ne bo vrnila v javnost do leta 2025 Odkrito.si

Kate Middleton - tehtala naj bi le 39 kg …

doncic edwards Ekipa24.si

Velika drama v Dallasu tokrat z nesrečnim koncem ...

Svet

Beli lovec, črno srce - Špance razjezil kraljev krvavi hobi

Deli na:

Medtem ko španski kralj Juan Carlos okreva po operaciji kolka, ki jo je moral prestati, potem ko se je poškodoval med zasebnim obiskom Bocvane, se španski mediji zgražajo nad njegovim načinom preživljanja prostega časa. Kolk naj bi si kralj, sicer častni predsednik španske sekcije Svetovnega sklada za divjino (WWF), zlomil med lovom na slone.

Juan Carlos se sicer po operaciji počuti dobro in že lahko premika operirano nogo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Že drevi naj bi imel prvo uro fizioterapije, je povedal kirurg Angel Villamor, ki je operiral 74-letnega kralja.

Kralj naj bi si namreč želel čim hitreje okrevati in ponovno začeti opravljati službene obveznosti, je zatrdil njegov sin, prestolonaslednik Felipe, ki kralja trenutno nadomešča.

A tudi delovna vnema ne more pomiriti Špancev, ki so se na kraljevo ljubezen do lova, za katero so izvedeli šele zaradi njegove nesreče, odzvali izjemno kritično.

Najbolj brana španska dnevnika El Pais in El Mundo sta tako danes objavila fotografijo, ki prikazuje še zdravega Juana Carlosa na safariju v Afriki leta 2006, kako pozira ob ubitem slonu, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Po informacijah, ki jih imamo na voljo, lahko potovanje označimo kot neodgovorno in izvedeno v najbolj neprimernem trenutku," je pod sliko zapisal urednik desnosredinskega El Munda.


Monarh, ki v Afriki lovi slone, medtem ko gospodarska kriza v naši državi povzroča toliko problemov, ljudem posreduje "podobo ravnodušja in lahkomiselnosti, ki je državni voditelj nikoli ne bi smel poosebljati", še piše El Mundo.

Rezultati spletne ankete, ki jo je izvedel El Mundo, kažejo, da se s takšnim stališčem strinja kar 96 odstotkov sodelujočih v anketi.

Levosredinski časnik El Pais kralju očita, da podatkov o zasebnih potovanjih v tujino praviloma ne zaupa niti vladi niti parlamentu, kaj šele javnosti. Španski premier Mariano Rajoy tako ni bil obveščen o tokratni kraljevi odsotnosti niti o njegovi nameri, da bo v Afriki lovil slone, poudarja časnik.

Španski dvor se medtem še vedno izmika govoru o podrobnostih kraljevega potovanja in trdi zgolj, da je šlo za "zasebno pot".

Kraljevo pravico do zasebnosti sicer zagovarja konservativni monarhistični časnik ABC, ki "obžaluje", da nekateri želijo "izkoristiti nesrečo, ki jo je doživel Juan Carlos" za kritiko parlamentarne monarhije.

Današnja izdaja ABC tako španski kraljevi družini posveča 12-stransko prilogo z naslovom "Najbridkejše leto". V njej spominja na razočaranja, ki so letos doletela družino, vključno s korupcijsko afero, zaradi katere se mora pred sodiščem zagovarjati kraljev zet Inaki Urdangarin, mož princese Cristine.