stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Belgijski kralj z božičnim nagovorom razburil separatiste

Deli na:
Belgijski kralj z božičnim nagovorom razburil separatiste

Nekdanji belgijski kralj Albert II. - Foto: Reuters

Belgijski kralj Albert II. je v božičnem nagovoru opozoril na vzpon populizma v državi in naredil tudi vzporednice z vzponom nacifašizma v 30. letih dvajsetega stoletja, s čimer je močno razburil flamske separatiste. Predvsem njihov voditelj Bart De Wever je mnenja, da kralj s tem še poglablja delitve v državi.

Kralj Albert II. je separatiste razburil predvsem z opozorili pred populizmom in iskanjem grešnih kozlov za trenutne gospodarske težave. Pri tem je spomnil, da so tudi v obdobju pred vzponom nacifašizma v Evropi iskali krivce za veliko gospodarsko krizo in jih našli predvsem v tujcih.

De Wever se je očitno v teh kraljevih besedah prepoznal in kralja obtožil, da krepi delitve v državi in favorizira stranko frankofonskih socialistov premiera Elija di Rupa, namesto da bi bil glavna združevalna sila v Belgiji.

Di Rupa je tudi obtožil, da se "skriva za prestolom", napadel pa je tudi Albertovega predhodnika Leopolda III., ki se je - sicer kot vojni ujetnik - leta 1940 srečal z Adolfom Hitlerjem in pripeljal Belgijo na rob državljanske vojne.

Tudi sicer se je v Belgiji odprla široka razprava, da se je kralj s svojim božičnim nagovorom po nepotrebnem vmešal v politično krizo v državi in iskanje političnih rešitev sobivanja med francosko govorečimi Valonci in nizozemsko govorečimi Flamci.

Kralj Albert II. je sicer že večkrat opozoril na politične težave v državi, njegova vloga monarha pa da je tudi v iskanju rešitev. Julija 2011 je na primer v čustvenem televizijskem nagovoru pozval politične voditelje, naj pokažejo "moderno državljanstvo" in končajo krizo v državi, ki je bila tedaj brez vlade s polnimi pooblastili že leto in pol.