favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Belgijski kralj Albert bo abdiciral, prestol bo zasedel sin Philippe

Deli na:
Belgijski kralj Albert bo abdiciral, prestol bo zasedel sin Philippe

Foto: Reuters

Belgijski kralj Albert II. se bo danes po 20 letih poslovil od prestola. Po abdikaciji ga bo nasledil njegov najstarejši sin Philippe. V luči varčevanja bo država menjavo na prestolu, ki sovpada z državnim praznikom, obeležila dokaj skromno in brez prisotnosti evropskih kraljevih družin.

Kralj Albert II. je v začetku meseca svojih enajst milijonov podanikov nekoliko presenetil, ko je dejal, da se počuti prestarega in prešibkega zdravja, da bi še naprej zasedal prestol. "Prišel je čas, da predam baklo," je v nagovoru Belgijcem dejal Albert, ki se je prestolu odpovedal kot prvi belgijski kralj.

Kralj, ki je v zadnjih letih odigral ključno vlogo pri ohranjanju narodne enotnosti v državi, ki je razdeljena med flamsko in francosko skupnost, je v poslovilnem nagovoru v soboto Belgijce pozval k enotnosti.

79-letni Albert bo abdiciral ob 10.30, njegov prvorojenec, 53-letni Philippe, pa bo nato ob 12. uri pred parlamentom prisegel kot sedmi belgijski kralj od ustanovitev monarhije leta 1831. S tem bo postal tudi vrhovni poveljnik belgijskih oboroženih sil.

V luči splošnega varčevanja v Evropi se je belgijska vlada odločila, da bodo zamenjavo na prestolu obeležili dokaj skromno. Stroški naj tako ne bi presegli pol milijona evrov, ki jih že sicer vsako leto namenijo za proslavo ob državnem prazniku. Dogodek bodo obeležili s tradicionalno vojaško parado, zaokrožili pa bodo tudi kovanci in znamke s Philippovo podobo.

Njegov odhod sicer sproža nekaj zaskrbljenosti, da Philippu morda manjka političnih in komunikacijskih spretnosti ter izkušenj, ki bi jih potreboval, da bi jezikovno, versko in zgodovinsko razdeljeno Belgijo ohranil v enem kosu.