Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bela hiša grožnje Pjongjanga označila za nove nepotrebne provokacije

Deli na:
Bela hiša grožnje Pjongjanga označila za nove nepotrebne provokacije

Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je grožnje Severne Koreje, da se bo maščevala ZDA zaradi zaostrenih sankcij ZN, v četrtek označil za nepotrebne provokacije. Obveščevalni analitiki pa menijo, da se Pjongjang pripravlja na nov jedrski poskus.

Severna Koreja je zaradi izstrelitve rakete 12. decembra lani dobila dodatne sankcije Varnostnega sveta ZN, ki so bile sprejete soglasno. Pjongjang pa glavno odgovornost za nove sankcije pripisuje Washingtonu, ki ga opredeljuje kot zapriseženega sovražnika korejskega ljudstva.

Nacionalna komisija za obrambo Severne Koreje je v četrtek opozorila, da je politika ZDA prešla v novo nevarno fazo, maščevali pa se bodo z dejanji in ne le z besedami.

Za zdaj sicer gre le za besede, saj Severna Koreja še več let ne bo sposobna ogrožati ZDA z jedrskim orožjem. Carney je dejal, da bodo Pjongjang sodili po dejanjih, kar pomeni, da ZDA grožnjam ne posvečajo veliko pozornosti. Drugače pa je z dejanji. V primeru novega jedrskega poskusa se obetajo še ostrejše sankcije, ki jih bo morala podpreti tudi zaveznica Pjongjanga Kitajska.


Peking je sicer danes Pjongjang opozoril, da bo zmanjšal pomoč Severni Koreji, če bo ta nadaljevala priprave na izvedbo jedrskega poskusa. "Če bo Severna Koreja izvedla nov jedrski poskus, Kitajska ne bo oklevala glede zmanjšanja pomoči," je v uvodniku zapisal časnik Global Times, ki je blizu kitajski partiji.

Gre za nenavadno odkrito opozorilo režimu v Pjongjangu, saj se v Pekingu navadno zadovoljijo s pozivi k dialogu in stabilnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kitajska je sicer vodilna dobaviteljica energije Severni Koreji in njena glavna trgovinska partnerica.

Severna Koreja je doslej izvedla dva jedrska poskusa, in sicer leta 2006 in 2009 z bombama na plutonij. Decembra je poslala v vesolje raketo, ki bi teoretično lahko dosegla ZDA, vendar je Pjongjang še daleč od sposobnosti, da bi na takšno raketo namestil jedrsko bombo in jo poslal dovolj daleč. Za razvoj takšne tehnologije pa so nujno potrebni novi poskusi in satelitski posnetki kažejo, da jih pripravljajo že nekaj mesecev.

Severna Koreja bo lahko kmalu izdelala tudi jedrske bombe iz urana. Leta 2010 je namreč javno pokazala tovarno za uran s centrifugami, čeprav z zagotovilom, da bodo izdelovali le nizko oplemeniteni uran za električno energijo.