severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

maribor Ekipa24.si

Se lahko zgodi senzacija, Maribor pa dobi v ...

Matej Zemljič Revija Stop

Matej Zemljič: Kampiral sem včasih, in to zelo ...

825117_f103tenis_koper03t Ekipa24.si

Joj, kaj se je zgodilo Oblakovi izbranki: Olga ...

Svet

Beatifikacija Janeza Pavla II.

Deli na:

Papež Benedikt XVI. je svojega predhodnika Janeza Pavla II. med beatifikacijsko mašo na vatikanskem Trgu sv. Petra, na katerem se je zbralo kar milijon vernikov, danes razglasil za blaženega. Potem ko je Benedikt XVI., oblečen v liturgična oblačila svojega predhodnika, med mašo v latinščini izrekel besedo "blažen", so trg preplavili vzkliki veselja, na pročelju bazilike sv. Petra pa so razvili ogromen portret blaženega Janeza Pavla II.  

Papež Benedikt XVI. je svojega predhodnika Janeza Pavla II. med beatifikacijsko mašo na vatikanskem Trgu sv. Petra, na katerem se je zbralo kar milijon vernikov, danes razglasil za blaženega. Potem ko je Benedikt XVI., oblečen v liturgična oblačila svojega predhodnika, med mašo v latinščini izrekel besedo "blažen", so trg preplavili vzkliki veselja, na pročelju bazilike sv. Petra pa so razvili ogromen portret blaženega Janeza Pavla II.

 

Potem ko je Benedikt XVI., oblečen v liturgična oblačila svojega predhodnika, že kmalu po začetku maše v latinščini izrekel besedo "blaženi", so trg preplavili vzkliki veselja, na pročelju bazilike sv. Petra pa so razkrili ogromen portret nasmejanega Janeza Pavla II.

Kot je obenem razglasil papež, se bo bogoslužni spomin na Janeza Pavla II. praznoval vsako leto 22. oktobra, ob obletnici slovesne maše ob začetku njegovega papeževanja leta 1978. Janez Pavel II. je sicer Katoliško cerkev vodil več kot 26 let, kar je drugi najdaljši pontifikat v zgodovini.

Na vatikanski trg so ob slovesni razglasitvi prinesli stekleničko s krvjo Janeza Pavla II., ki so mu jo vzeli med njegovim zadnjim obiskom v bolnišnici, za primer, da bi potreboval transfuzijo. Steklenička s krvjo bo odslej uradna relikvija in so jo razstavili v dragocenem relikvariju. Do papeža sta stekleničko prinesli dolgoletna pomočnica pokojnega papeža in ob njej francoska redovnica Marie Simon-Pierre, katere čudežna ozdravitev je omogočila današnjo beatifikacijo.

Pred razglasitvijo svojega predhodnika za blaženega je Benedikt XVI. skupaj z ostalimi prisluhnil besedam generalnega vikarja za rimsko škofijo, kardinala Agostina Vallinija, ki je obnovil glavne dogodke iz življenja Karola Wojtyle.

Po razglasitvi za blaženega pa se je nadaljevalo bogoslužje, ki ga ob Benediktu XVI. vodi dolgoletni osebni tajnik Janeza Pavla II., krakovski nadškof Stanislaw Dziwisz. Pri maši se med drugim uporablja kelih, ki ga je uporabljal pokojni papež. Sveto obhajilo bo po poročanju tujih tiskovnih agencij delilo kar 800 duhovnikov.

Benedikt XVI. je v homiliji med drugim izpostavil ogromno moč in pogum svojega predhodnika pri obrambi krščanstva pred valom, ki se je zdel nepremagljiv.

Postopek beatifikacije Janeza Pavla II. je zdajšnji papež sprožil nekaj tednov po njegovi smrti 2. aprila 2005 in je bil rekordno hiter. Prvič v zgodovini Cerkve se je tako zgodilo, da je kakega papeža za blaženega razglasil že njegov naslednik. Mnogi so sicer razglasitev pokojnega papeža za blaženega zahtevali že takoj po njegovi smrti.

Pod sončnim nebom se je na Trgu sv. Petra poleg številnih vernikov danes zbralo tudi okoli 90 visokih državnih delegacij, med njimi 22 šefov držav in vlad, številni ministri in predstavniki petih evropskih kraljevih hiš.

V sveto mesto je sicer ob tej priložnosti po poročanju tujih tiskovnih agencij prišlo kar milijon vernikov iz vsega sveta, predvsem pa iz Evrope in še posebej iz Poljske, domovine pokojnega papeža, ki lahko slovesnost spremljajo tudi preko 14 velikih zaslonov.

Po maši se bodo lahko verniki sprehodili mimo krste s posmrtnimi ostanki blaženega Janeza Pavla II., ki so jo med mašo razstavili v baziliki sv. Petra in pred katero se bo po maši poklonil tudi sam Benedikt XVI. Bazilika bo tokrat ostala odprta tako dolgo, kot bo potrebno, da si posmrtne ostanke ogledajo vsi, ki to želijo.

Preprosto leseno krsto so sicer že v petek prenesli iz grobnice pod baziliko sv. Petra, v ponedeljek pa bodo papeža pokopali v kapeli bazilike v bližini znanega Michelangelovega kipa Pieta Device Marije z mrtvim Kristusom v rokah.