pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Banka BNP Paribas bo za kršenje ameriških sankcij plačala 8,9 milijarde dolarjev kazni

Deli na:
Banka BNP Paribas bo za kršenje ameriških sankcij plačala 8,9 milijarde dolarjev kazni

Foto: Reuters

Največja francoska banka BNP Paribas je v sredo na sodišču na Manhattnu v New Yorku priznala krivdo za kršenje ameriških gospodarskih sankcij z opravljanjem transakcij za prepovedane države. Dogovor s pravosodnim ministrstvom ZDA predvideva plačilo okrog 8,9 milijarde dolarjev kazni.

Dogovor s pravosodnim ministrstvom je bil sprejet pred tednom dni, priznanje krivde na sodišču v sredo pa je bila le formalnost.

Zvezna sodnica Lorna Schofield je od potrditvi dogovora dejala, da mora sedaj biti jasno, da nobena finančna ustanova nima imunitete pred zakonom. "Dejanja banke niso le zanemarjala ameriške zunanje politike, ampak so podprla države, ki ogrožajo regionalno in nacionalno varnost," je povedala sodnica.


Banka je od leta 2004 do leta 2012 preko podružnice v New Yorku opravljala transakcije za Sudan, Kubo in Iran in s tem zaslužila okrog 70 milijonov dolarjev. Zato mora plačati kazensko odškodnino 140 milijonov dolarjev in spremeniti svojo politiko poslovanja. Denar si bodo razdelili centralna banka Federal Reserve, država New York, mesto New York in zvezno tožilstvo New Yorka. Formalni izrek kazni za banko bo 3. oktobra.

Poleg omenjenega zneska je pravosodno ministrstvo ZDA banki odmerilo še skoraj devet milijard dolarjev kazenske odškodnine, kar je rekord za takšne primere. Ameriška vlada trdi, da je bila BNP Paribas v bistvu centralna banka za premikanje velikih zneskov za države, ki so bile pod sankcijami in v primeru Sudana države, v kateri je istočasno potekal genocid.

Sudan je preko francoske banke prenesel 6,4 milijarde dolarjev, Iran skoraj 690 milijonov, Kuba pa več kot 1,7 milijarde. Zvezni tožilec Andrew Goldstein je povedal, da so nekateri uradniki pri banki že leta 2005 opozarjali nadrejene o tem, kar se dogaja, vendar pa je vodstvo opozorila zanemarilo in nadaljevalo takšno poslovanje.