jedrska elektrarna krško, nuklearka, nuklearna, jek Svet24.si

Znan je datum, ko bomo glasovali o usodi nove ...

amazonka-suša Svet24.si

Video: Zaradi suše Amazonke v Kolumbiji skoraj ni...

18250X3012 Necenzurirano

Biobanka pred stečajem. Kaj bo z vzorci tkiv? In ...

172A1987 Reporter.si

Padal je še zlati dež! Kdo vse iz slovenske ...

svicarka Ekipa

Strašna novica s kolesarskega SP v Švici, komaj ...

Kathleen Turner kolaž Njena.si

FOTO: Seksi zvezda Telesne vročice šteje 70 let

albert riera mm Ekipa

Novo presenečenje v Celju: Albert Riera pripeljal...

Svet

Balkan in Slovenija se pripravljata na vročinski val

Deli na:
Balkan in Slovenija se pripravljata na vročinski val

Prihaja prvi vročinski val tega poletja. - Foto: Veronika Kravos

Hrvaška se pripravlja na prvi vročinski val letošnjega poletja. Najhuje bo po pričakovanjih v petek, ko bodo temperature predvidoma ponekod presegle 35 stopinj Celzija. Pred nevarnostjo visokih temperatur svarijo tudi drugod na Balkanu, kjer bodo temperature lahko še nekoliko višje.

Nad naše kraje v višinah z jugozahodnimi vetrovi doteka postopno toplejši zrak, ki bo poskrbel za vročinski val tudi na sosednjem Hrvaškem. Kot opozarjajo pristojni na Hrvaškem, kjer te dni dopustujejo že številni tujci, bo najhuje v petek, ko bi lahko za nekatera območja izdali rdeče opozorilo.

Najvišje temperature bodo dosegale 35 stopinj, ponekod pa še več, napoveduje hrvaški državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Vročina bo vztrajala še v soboto, ko se bodo s prihodom nekoliko hladnejšega in bolj vlažnega zraka predvsem na severu države začele pojavljati nevihte.

Temperature že naraščajo tudi drugod na Balkanu. Opozorila zaradi nevarnosti vročine se vrstijo v vseh državah, kjer se ob tem pripravljajo tudi na povečano možnost požarov.

Zelo vroče bo v vzhodni Srbiji in Severni Makedoniji, kjer bi temperature po navedbah lokalnih medijev lahko dosegle 40 stopinj. Pristojni v Skopju so v ponedeljek državljane pozvali, naj naslednjih devet dni sledijo zdravstvenim priporočilom, ki jim med drugim svetujejo uživanje zadostnih količin tekočin, delo od doma in zadrževanje v klimatiziranih prostorih.

Bistveno hladneje ne bo niti na Kosovu, v Bosni in Hercegovini, Črni gori, Albaniji, Romuniji, Bolgariji ali Grčiji. Slednja je skupaj s Turčijo že minuli teden izkusila izrazit vročinski val.