pištola Svet24.si

V Mariboru so po sporu med 56-letnikom in ...

prometna-nesreča, avto Svet24.si

Foto: V Radečah z avtom s ceste in na streho

tomaž-ročnik Necenzurirano

Razkrivamo: tako lokalni veljaki kupujejo ...

profimedia-0889566307 Reporter.si

Trump preživel poskus atentata, napadalec ...

doncic Ekipa24.si

Uau! Dončiću v roke ena od najprestižnejših ...

Žan Videc, Martina Revija Stop

V zakulisju MMS

olimpija bravo Ekipa24.si

Lepo? Malo manj lepo? Grdo? Olimpija je ...

Svet

Balkan in Slovenija se pripravljata na vročinski val

Deli na:
Balkan in Slovenija se pripravljata na vročinski val

Prihaja prvi vročinski val tega poletja. - Foto: Veronika Kravos

Hrvaška se pripravlja na prvi vročinski val letošnjega poletja. Najhuje bo po pričakovanjih v petek, ko bodo temperature predvidoma ponekod presegle 35 stopinj Celzija. Pred nevarnostjo visokih temperatur svarijo tudi drugod na Balkanu, kjer bodo temperature lahko še nekoliko višje.

Nad naše kraje v višinah z jugozahodnimi vetrovi doteka postopno toplejši zrak, ki bo poskrbel za vročinski val tudi na sosednjem Hrvaškem. Kot opozarjajo pristojni na Hrvaškem, kjer te dni dopustujejo že številni tujci, bo najhuje v petek, ko bi lahko za nekatera območja izdali rdeče opozorilo.

Najvišje temperature bodo dosegale 35 stopinj, ponekod pa še več, napoveduje hrvaški državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Vročina bo vztrajala še v soboto, ko se bodo s prihodom nekoliko hladnejšega in bolj vlažnega zraka predvsem na severu države začele pojavljati nevihte.

Temperature že naraščajo tudi drugod na Balkanu. Opozorila zaradi nevarnosti vročine se vrstijo v vseh državah, kjer se ob tem pripravljajo tudi na povečano možnost požarov.

Zelo vroče bo v vzhodni Srbiji in Severni Makedoniji, kjer bi temperature po navedbah lokalnih medijev lahko dosegle 40 stopinj. Pristojni v Skopju so v ponedeljek državljane pozvali, naj naslednjih devet dni sledijo zdravstvenim priporočilom, ki jim med drugim svetujejo uživanje zadostnih količin tekočin, delo od doma in zadrževanje v klimatiziranih prostorih.

Bistveno hladneje ne bo niti na Kosovu, v Bosni in Hercegovini, Črni gori, Albaniji, Romuniji, Bolgariji ali Grčiji. Slednja je skupaj s Turčijo že minuli teden izkusila izrazit vročinski val.