Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Avtor žaljivega filma o Mohamedu za rešetkami - pa ne zaradi filma

Deli na:
Avtor žaljivega filma o Mohamedu za rešetkami - pa ne zaradi filma

Foto: Reuters

Zvezna sodnica Suzane Segal je v četrtek zvečer poslala v zapor 55-letnega Nakoulo Basseleyja Nakoulo, avtorja žaljivega filma o preroku Mohamedu, ki je sprožil hudo nasilje v muslimanskem svetu. Nakoula je šel v zapor, ker je kršil pravila pogojnega izpusta.

Nakoula je bil leta 2010 obsojen na 21 mesecev zapora zaradi ponarejanja čekov, vendar pa so ga pogojno izpustili na prostost. Eden od pogojev, da ostane na svobodi pa je bil ta, da brez dovoljenja nadzornika pet let ne sme uporabljati računalnika ali interneta. Pri ustvarjanju filma "Nedolžnost muslimanov" je ta pogoj prekršil.

Sodnica ni pokazala nobenega usmiljenja in je obsojenca poslala nazaj v zapor, pri tem pa povedala, da mu ne zaupa, da ne bo ponovil kršitve oziroma kršitev. Našteli so mu kar osem kršitev pravil pogojnega izpusta, med njimi laganje nadzorniku in uporabo lažnih imen. Kljub temu gre za majhne kršitve, za katere sodniki v ZDA ponavadi izrečejo le opomin.

Kalifornijec s poreklom iz Egipta je član koptske verske skupnosti. Film je bil narejen v prostorih koptske dobrodelne organizacije Mediji za Kristusa. Objavljen je bil že julija, protesti pa so izbruhnili šele pred kratkim, ko so ga objavili v arabskem prevodu. Nakoula se je uvodoma skrival, ameriškim medijem pa se je predstavljal kot sodelavec pri filmu z imenom Sam Bacile.

Ena od igralk v filmu, ki trdi, da je bila zavedena, pa je v četrtek vložila tožbo na zveznem sodišču z zahtevo, da se 14-minutni film umakne s spletne strani YouTube. Cindy Lee Garcia trdi, da se ni zavedala, da bodo njene dialoge v filmu spremenili v žaljivke. Mislila je, da gre za pustolovski film.

Na državnem sodišču ji ni uspelo, kakor tudi ne ameriški vladi pri podjetju Google, ki je lastnik YouTuba. Washington je prosil za umik filma, Google pa je odgovoril, da film ne krši njihovih pravil o vsebini, zato ostaja na spletu.