stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Avtor spornega filma o preroku Mohamedu dobil leto dni zapora

Deli na:
Avtor spornega filma o preroku Mohamedu dobil leto dni zapora

Sodišče v Los Angelesu je 55-letnega Marka Basselyja Youssefa, ki priznava, da je bil scenarist in kulturni svetovalec razvpitega filma o preroku Mohamedu, obsodilo na leto dni zapora. Ne sicer zaradi filma, ki je v muslimanskem svetu sprožil nasilne proteste, ampak zaradi kršenja pravil pogojnega izpusta.

Youssef je finančni prevarant, ki je v zaporu odsedel 21 mesecev zaradi izdajanja nepokritih čekov. Iz zapora so ga izpustili predčasno, vendar pogojno. Med pogoji je bila tudi prepoved uporabe računalnikov ali interneta brez dovoljenja.

Youssef je kršitve, med njimi uporabo različnih lažnih imen, priznal in privolil v leto dni kazni, ki jo bo služil v zveznem zaporu nekje v južni Kaliforniji.

Po izreku kazni, ki je bila plod dogovora med obrambo in tožilstvom, je Youssef preko svojega odvetnika novinarjem pred sodiščem sporočil, da je predsednik ZDA Barack Obama morda ubil terorističnega voditelja Osamo bin Ladna, ni pa ubil njegove ideologije. Odvetnik izjave ni pojasnil.


Youssef je doslej priznal, da je napisal scenarij za film, ki preroka Mohameda prikazuje kot prevaranta, ženskarja in pedofila. Pri filmu naj bi potem sodeloval le še kot kulturni svetovalec.

Po 11. septembru lani, ko so v muslimanskem svetu izbruhnili nasilni protesti, se je skril pred javnostjo, konec septembra pa so ga aretirali.

Film z naslovom "Nedolžnost muslimanov" je sprožil tudi tožbe igralcev, ki niso vedeli, da sodelujejo pri projektu, ki ogroža njihova življenja.

Predsednik ZDA Barack Obama je sprva trdil, da je film zakrivil nasilne proteste v Bengaziju, ki so zahtevali življenja štirih Američanov, med njimi veleposlanika v Libiji Christopherja Stevensa. Kasneje je sicer priznal, da je šlo za organizirani teroristični napad, je pa film vseeno povzročil številne proteste drugod v muslimanskem svetu, na primer v Egiptu.