sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Avstrijski zunanji minister za uvedbo nadzora na meji pod zgledu Nemčije

Deli na:
Avstrijski zunanji minister za uvedbo nadzora na meji pod zgledu Nemčije

Foto: Reuters

Avstrija bi se morala po mnenju zunanjega ministra Sebastiana Kurza (ÖVP) ravnati po Nemčiji in uvesti nadzor na svojih mejah, da bi se pri trenutnem navalu beguncev izognila "uničujočim učinkom". Kancler Werner Faymann (SPÖ) je pred tem zavrnil možnost uvedbe nadzora, kar je potrdilo razhajanja glede tega vprašanja med koalicijskima partnericama.

Če država ne bo uvedla nadzora nad mejami, "v nekaj dneh naši državi grozi popolna preobremenitev", je v nedeljo zvečer za avstrijsko televizijo ORF dejal Kurz.

Zaradi nadzora na meji, ki ga je Nemčija uvedla v nedeljo, bo v Avstriji po njegovih besedah v zelo kratkem času ostalo več deset tisoč beguncev, ki so doslej zgolj potovali prek države. Samo v nedeljo je po podatkih policije v mejno mesto Nicklesdorf iz Madžarske prišlo 15.000 ljudi, še 5000 so jih pričakovali ponoči.

Tega navala beguncev Avstrija sama ne more obvladati, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zatrdil Kurz. V tej krizi po besedah avstrijskega zunanjega ministra ni prostora za naivnost.

Odziv na trenutno situacijo je bil tudi tema sestanka krizne skupine vlade, ki se je sestala v nedeljo zvečer in na katerem so se potrdila razhajanja med koalicijskima partnericama - ljudsko stranko (ÖVP) in socialdemokrati (SPÖ), piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Ministrova strankarska kolegica iz vrst ÖVP, notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner se je izrekla za enako ravnanje kot v Nemčiji. Minister za socialo iz vrst SPÖ Rudolf Hundstorfer se je medtem sicer zavzel za usklajenost z nemškimi sosedi, a je obenem pozval vlado k temu, da počaka na srečanje med nemško kanclerko Angelo Merkel in avstrijskim kanclerjem Faymannom.

Nemčija se je spričo ogromnega števila beguncev v nedeljo odločila znova začasno uvesti policijske kontrole na meji, predvsem z Avstrijo. Ustavila je tudi železniški promet s to državo. Notranji minister Thomas de Maiziere je zvečer v izjavi za javnost pojasnil, da je cilj ukrepa omejitev sedanjega navala beguncev v Nemčijo in zagotovitev reda.

Nemška policija je začela nadzor na meji z Avstrijo izvajati nekaj po 21. uri. Po uvedbi so ponoči na meji med državama že nastali zastoji. Na avtocesti pri mejnem prehodu pri Bad Reichenhall je zjutraj nastala trikilometrska kolona. Na avtocesti pri mestu Passau naj bi bil zastoj celo šestkilometrski, piše dpa.