Revija Reporter
Svet

Avstrijski socialdemokrati so z lažnimi profili na Facebooku blatili Kurza

STA

2. okt. 2017 14:52 Osveženo: 14:52 / 02. 10. 2017

Deli na:

Sebastian Kurz je eden od resnejših kandidatov za kanclerski položaj.

Profimedia

Avstrija se manj kot dva tedna pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami sooča z afero z lažnimi profili na Facebooku, katerih namen je bil diskreditirati prvega moža ljudske stranke Sebastiana Kurza.

Dva lažna profila naj bi prišla iz vrst socialdemokratov, čeprav brez vedenja vodstva stranke, poročajo avstrijski mediji.

Prek lažnih profilov na Facebooku so njihovi ustvarjalci širili deloma rasistične in antisemitske vsebine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po poročanju avstrijskega tednika Profil in dnevnika Die Presse je pri ustvarjanju profilov na Facebooku sodeloval nekdanji svetovalec avstrijskega kanclerja Christiana Kerna, Tal Silberstein s skupino. Po razkritju lažnih profilov na Facebooku je že odstopil vodja volilnega štaba socialdemokratov (SPÖ) Georg Nidermühlbichler.

Silbersteina so avgusta v Izraelu aretirali zaradi očitkov korupcije, zaradi česar je SPÖ nemudoma prekinila sodelovanje z njim. Skupina okrog Silbersteina je kljub temu še šest tednov nadaljevala z objavljanjem vedno ostrejših sporočil na Facebooku, ki so bili deloma usmerjeni tudi proti kanclerju Kernu. Na Facebooku so objavili dva profila z naslovom Resnica o Sebastianu Kurzu in Mi za Sebastiana Kurza, ki je bil namenjen podpornikom Kurza. Od minulega petka sta profila na Facebooku zbrisana.

Skupina okrog Silbersteina naj bi razpolagala s proračunom v višini okoli 500.000 evrov. Nidermühlbichler je še pred odstopom potrdil, da sta se pojavila lažna profila na Facebooku, a hkrati zatrdil, da o vsem ni vedel ničesar. Tudi iz same SPÖ so po poročanju nemške revije Spiegel sporočili, da je Silberstein profila na Facebooku ustvaril brez vedenja vodstva stranke. Kern je v odzivu dejal, da je bilo zlorabljeno zaupanje stranke in da ga ni "človeka, ki bi verjel, da smo financirali umazano kampanjo proti nam samim". Tudi sam je zastavil vprašanje, od kod je prišel denar in da bi lahko prišlo do "zanimivih prečnih povezav" z drugimi strankami.

31-letni Kurz, ki mu vse javnomnenjske raziskave napovedujejo, da bo zmagovalec volitev, je afero z lažnima profiloma na Facebooku označil kot "veliko prekoračitev meja".

Po oceni javnomnenjskih raziskovalcev bi lahko imela afera z lažnima profiloma na Facebooku uničujoče posledice za SPÖ na predčasnih parlamentarnih volitvah 15. oktobra.

"Ostal je brez možnosti," je glede Kerna za avstrijski časnik Kurier ocenil eden od avstrijskih javnomnenjskih strokovnjakov Wolfgang Bachmayer. Avstrijski javnomnenjski strokovnjaki po poročanju dpa menijo, da bo afera koristila predvsem drugim strankam, vključno s svobodnjaki (FPÖ). Ti v nasprotju s preteklimi volitvami tokrat ne stavijo vsega na kampanjo, ki bi bila osredotočena na sovraštvo do tujcev. Volivce želijo letos pridobiti tudi z lastnim gospodarskim programom in drugimi vsebinami.

Prvi mož FPÖ Heinz-Christian Strache je dogajanje v zvezi z lažnimi profili na Facebooku pospremil z besedami: "Gre za absolutno najnižjo točko politične kulture," navaja dpa.