nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Avstrijski parlament razjezil Turke s simboličnim priznanjem genocida nad Armenci

Deli na:
Avstrijski parlament razjezil Turke s simboličnim priznanjem genocida nad Armenci

Foto: Reuters

Avstrijski parlament je v skupni izjavi vseh šestih poslanskih skupin pokol Armencev v Otomanskem cesarstvu pred sto leti včeraj prvič označil za genocid in se žrtvam poklonil z minuto molka. Izjava nima nobene pravne veljave, a gre za pomemben simboličen korak nationalrata. Turška združenja v Avstriji so izjavo označila za žalitev.

"24. april 1915 predstavlja začetek pregonov, ki so se končali z genocidom," je v parlamentu na Dunaju povedala predsednica nationalrata Doris Bures, nato pa poslance pozvala k minuti molka za žrtve, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Slovesno držo so poslanci zavzeli potem, ko je vseh šest v parlamentu zastopanih strank spisalo skupno izjavo, ki priznava genocid nad Armenci. V njej so zapisali, da ima Avstrija, nekdanja zaveznica Otomanskega cesarstva, dolžnost, "da te grozljive dogodke prizna in obsodi kot genocid".

Turčijo, ki genocida nad Armenci ne priznava, izjava poziva, naj sprejme odgovornost za svojo vlogo v množičnih pobojih. "Dolžnost Turčije je, da se sooči s temnim in bolečim poglavjem svoje zgodovine in zločine nad Armenci v Otomanskem cesarstvu prizna kot genocid," piše v izjavi.

Turška združenja v Avstriji so izjavo v odprtem pismu označila za žalitev. "Želimo, da parlament, namesto da nas žali z deklaracijami, zgodovino prepusti zgodovinarjem ter podpre nastanek pravičnega spomina in uspevanje kulture prijateljstva, medsebojnega spoštovanja in razumevanja," navaja včeraj objavljeno odprto pismo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

A vodje poslanskih skupin so kljub protestu turških združenj na skupni novinarski konferenci po slovesnosti v parlamentu vztrajali pri skupni izjavi, saj je po njihovem mnenju prava in pomembna, navaja avstrijska tiskovna agencija APA. Ne gre za to, da bi hoteli kogarkoli žaliti, a če je prišlo do genocida, ga je treba tako tudi označiti, je poudaril vodja poslanske skupine socialdemokratov (SPÖ) Andreas Schieder.

Vodja poslanske skupine ljudske stranke (ÖVP) Reinhold Lopatka je medtem povedal, da občutljivost turške strani jemljejo zelo resno in da izjava ni provokacija. Ostrejši pa je bil vodja svobodnjakov (FPÖ) Heinz-Christian Strache, ki je dejal, da je resnica morda za nekatere boleča, a ni zato nič manj resnična in jo je treba povedati.

Kritičen je bil Strache, ki sebe in svobodnjake označuje za pobudnike izjave, tudi notranjepolitično. Kot je dejal, bi tovrstno izjavo pričakoval tudi od kanclerja Wernerja Faymana in zunanjega ministra Sebastiana Kurza.

K priznanju armenskega genocida je že v začetku meseca avstrijsko vlado in predsednika pozval ekumenski svet krščanskih cerkva v Avstriji. A predsednik Heinz Fischer je kljub temu zavrnil povabilo Armenije k udeležbi na petkovih slovesnosti ob 100. obletnici krvavih dogodkov v Erevanu. Avstrijo bo tako zastopal veleposlanik. Slovesnosti pa se bosta udeležila ruski in francoski predsednik Vladimir Putin in Francois Hollande.

V Otomanskem cesarstvu je med prvo svetovno vojno zaradi pregonov in umorov umrlo okoli 1,5 milijona Armencev, ta krvava dejanja pa je do danes več kot 20 držav označilo za genocid. Nekdanja Avstro-Ogrska je bila skupaj z Nemčijo v prvi svetovni vojni zaveznica Osmanov.

Turška skupnost v Avstriji šteje okoli 240.000 ljudi.

Na potezo parlamenta na Dunaju se je zvečer odzvala tudi uradna Ankara. Iz protesta je svojega veleposlanika na Dunaju Mehmeta Hasana Gögüsa poklicala nazaj v domovino na posvetovanja, poroča APA, ki se sklicuje na avstrijski dnevnik Die Presse. Veleposlanik je že na poti v Ankaro, še pred odhodom pa je za časnik povedal, da je to le prvi korak, medtem ko uradni protest turškega zunanjega ministrstva še sledi.