EU Digitalno COVID potrdilo Svet24.si

Pozor, če ste digitalno covidno potrdilo ...

blato Pivola Svet24.si

Odpadno blato odstranjeno, a nekaj še vedno smrdi

pct-pogoj, preverjanje, koronavirus Svet24.si

Ogorčenje: v državni zbor vpadli inšpektorji in...

igor zorcic bobo1 Reporter.si

Igor Zorčič bo ustanovil stranko do konca leta, ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Lepo je biti minister Dikaučič #kolumna

sonja-plešnar Njena.si

'Vem, zakaj me ljudje obtožujejo, da sem ...

Olimpija mm Ekipa24.si

KATASTROFALNA popotnica Olimpije za VEČNI DERBI! ...

Svet

Avstrijski desničarji prodajali droge in kupovali orožje, "da bi vrgli sistem"

Deli na:
Avstrijski desničarji prodajali droge in kupovali orožje, "da bi vrgli sistem"

Avstrijski policist (fotografija je simbolična. - Foto: Arhiv Svet24

V okviru preiskav proti skrajni desnici so v Avstriji znova zasegli orožje in strelivo. Trenutno kot osumljence obravnavajo 14 oseb iz Avstrije in Nemčije, je sporočilo avstrijsko notranje ministrstvo.

Nove preiskave so sledile, potem ko so že decembra lani zasegli več deset kosov orožja in 100.000 nabojev. A tedaj niso izvedli racij pri vseh osumljencih, je povedal tiskovni predstavnik avstrijskega notranjega ministrstva Harald Sörös.

Nove hišne preiskave so izvedli 1. julija v zveznih deželah Spodnja in Zgornja Avstrija, Dunaj in Gradiščanska. Zasegli so avtomatsko in polavtomatsko orožje, škatle s strelivom, nacionalsocialistične spominke in droge. Po besedah Sörösa ni šlo za orožje avstrijske ali nemške policije oziroma vojske, poročajo tuje tiskovne agencije.

Osumljenci so se v skupinah za klepet pogovarjali o vzpostavitvi skrajno desne milice, "da bi vrgli sistem". Mreža je imela konkretne načrte, a ne veliko pripadnikov. "Po mnenju preiskovalcev niso imeli zadostne širine, da bi to uresničili," je še povedal tiskovni predstavnik avstrijskega notranjega ministrstva.


Glavni osumljenec je večkrat kaznovani Avstrijec, ki je v preiskovalnem priporu. Ta znani neonacist in njegovi sodelavci naj bi nakup orožja financirali s preprodajo drog. Decembra so v Nemčiji aretirali tudi dva osumljena, ki ju preiskujejo zaradi kaznivih dejanj v povezavi z drogami.

"Izjemno me skrbi, ko ima takšna skupina avtomatsko orožje ali ročne granate. Naše varnostne sile morajo brez premora in kompromisov nadaljevati ukrepanje proti desnemu ekstremizmu," je ob tem dejal avstrijski minister za notranje zadeve Karl Nehammer.

"Ekstremizem je nevarnost za demokratično sobivanje v družbi. Nov direktorat za državno varnost in obveščanje bo zato okrepljeno ukrepal na področju preprečevanja ekstremizma," je povedal.

Direktorat so vzpostavili v okviru reforme nacionalne obveščevalne agencije, ki jo je avstrijski parlament potrdil v četrtek. Reformo so v veliki meri spodbudile napake pred terorističnim napadom na Dunaju novembra lani.

Loading...