Mario Pavlović Odkrito.si

»Po 40 letih se počutim kot zmagovalec!«

Lucas Dobson Svet24.si

Lucasa so iskali več dni, družini pa so danes ...

angel Svet24.si

Za sodelovanje z angeli obstaja tudi nekaj pravil

ladja atlantia Svet24.si

Žena zastrupljenega Italijana o trenutkih groze ...

maja Šuput Svet24.si

FOTO: Hrvaška pevka z nogo soprogu držala ...

Miro Tomassini, Vlado Kreslin Njena.si

Umrl dolgoletni sodelavec Vlada Kreslina

filip flisar Njena.si

Tako velika je že hči Filipa Flisarja

Svet

Avstrijci se držijo za glave: zapadlo kar do 60 centimetrov novega snega

Deli na:
Avstrijci se držijo za glave: zapadlo kar do 60 centimetrov novega snega

Foto: Profimedia - V Avstriji imajo težave z obilico snega.

V nekaterih delih Avstrije je ponoči zapadlo do 60 centimetrov novega snega. Tako so v številnih deželah stopnjo nevarnosti plazov zvišali na drugo najvišjo, na območju severnih Alp pa na najvišjo. Snežne razmere so zahtevale tudi novo smrtno žrtev, na avstrijskem Štajerskem je umrl učitelj smučanja. Več smučišč je ostalo zaprtih.

V Alpah severovzhodno od Seefelda je ponoči zapadlo okoli 20 centimetrov snega na nekaj več kot meter podlage. V nekaterih delih na skrajnem zahodu države na Predarlskem pa do 60 centimetrov na meter podlage, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Nevarnost plazov je tako na Tirolskem še vedno visoka, a so razmere pod nadzorom. Je pa bila tam zaradi podrtega drevja danes nekaj časa zaprta avtocesta pri kraju Kirchbichl. Okoli tisoč gospodinjstev je v tej zvezni deželi, tudi v Innsbrucku, danes dopoldne začasno ostalo brez elektrike. Do izpadov električne energije bi lahko prihajalo tudi čez dan.

Na Predarlskem so zaradi novozapadlega snega stopnjo nevarnosti plazov zvišali na četrto na petstopenjski lestvici. Tudi tam bi lahko do četrtka zapadlo do pol metra novega snega. V deželi več krajev po cesti še vedno ni dostopnih. Smučišča so sicer večinoma odprta, a delujejo v okrnjenem obsegu.

Stopnjo nevarnosti so zvišali na najvišjo za nekatere gore na Solnograškem, kjer bo ponekod po napovedih vremenoslovcev do večera zapadlo od 40 do 80 centimetrov novega snega. Na nadmorski višini nad 2200 metri je pričakovati obsežne plazove, ki bi lahko poškodovali zgradbe in gorske poti. Plazovi so možni tudi pod 1400 metri nadmorske višine.

V tej deželi se je danes sprožil snežni plaz na lahko smučarsko progo in pod seboj pokopal tri otroke. Reševalci so jih še pravočasno rešili, otroci pa niso utrpeli poškodb.Na severu avstrijske Štajerske pa je nevarnost plazov že od torka zvečer na najvišji stopnji, okoli 2000 ljudi je zaradi snežnih razmer odrezanih od sveta.

Snežne razmere so tu zahtevale tudi novo smrtno žrtev. Umrl je učitelj smučanja, ki je padel v pet metrov globok nanos snega in ga skupina šolarjev iz Spodnje Štajerske, ki jo je učil, ni mogla rešiti, na spletni strani poroča avstrijska javna televizija ORF.

Najvišja nevarnost pred plazovi velja tudi za Spodnjo Avstrijo, kjer ostaja zaprtih več smučišč, saj razmere ne dopuščajo varne smuke. Med drugim so zaprli smučišče Hochkar, ki tudi ni več dostopno po cesti. Preventivno so že v ponedeljek evakuirali vse tamkajšnje goste.

Na južnem delu Zgornje Avstrije velja najvišja stopnja nevarnosti pred snežnimi plazovi. Zaradi neugodnih zimskih razmer pa je ostalo zaprtih več smučišč, med njimi Krippensten in Kasberg. V deželi ostaja neprevoznih okoli 50 cest.

Na Bavarskem v Nemčiji se prav tako soočajo z obilico snega, ki ovira promet, velika pa je tudi nevarnost plazov, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Loading...