testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

delovna-akcija, družina-markovec Njena.si

Delovna akcija v vasi Ljubno: Majhna skupnost z ...

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Avstrijci obsodili svojega pomočnika dunajskega terorista; slovenski se še sprehaja na prostosti?

Deli na:
Avstrijci obsodili svojega pomočnika dunajskega terorista; slovenski se še sprehaja na prostosti?

Foto: Reuters

Sodišče na Dunaju je na prvi stopnji na leto dni zapora obsodilo 26-letnega Čečena, ki naj bi bil pomočnik terorističnega napadalca, ki je 2. novembra lani v središču mesta ubil štiri ljudi, 23 pa ranil. Sodba sicer še ni pravnomočna, a ker je obsojeni kazen že prestal v priporu, so ga že izpustili.

Medtem je 29-letnik iz Slovenije, ki je osumljen, da je teroristu priskrbel orožje, najverjetneje še na prostosti - na zaslišanje so ga slovenski organi skušali povabiti v maju s pismom, ki so ga poslali na njegov naslov.

26-letnik je bil obsojen le zaradi sporne fotografije, na kateri je bila čečenska zastava s simboli džihadistične skupine Islamska država (IS) in ki jo je leta 2015 delil na spletu. V ostalih točkah obtožnice pa je bil oproščen, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Tožilstvo je tako doseglo obsodbo, ker je moški, ki je v Avstrijo prišel leta 2008, delil propagandni material IS. Je pa tudi tožilstvo priznalo, da ni neposrednih dokazov, da bi moški sodeloval v terorističnem napadu, ki je v začetku novembra lani pretresel avstrijsko prestolnico, je pa sodeloval v skupini, ki naj bi podpirala skrajna stališča IS in v kateri je bil tudi napadalec na Dunaju.



Obsojeni je sicer v sodnem procesu zanikal vse obtožbe. Kot je zatrjeval, je "povsem normalen musliman", ki nima nobenega opravka s terorizmom. Glede napadalca, ki je bil na koncu ubit v spopadu s policijo, je dejal, da "ga ni dobro poznal". O njem je povedal, da "ni veliko govoril".

Mladega Čečena so sicer prijeli že 3. novembra in od tedaj je bil v priporu. Ta se mu je zdaj vštela v kazen in so ga že izpustili na prostost.

Njegov odvetnik je kljub temu napovedal pritožbo, v kateri bo zahteval razveljavitev sodbe. Tožilstvo pa se po razglasitvi sodbe ni odzivalo, še poroča APA.