atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Skrajni desničarji besnijo zaradi nove ministrice: "kriminalna muslimanka", ki bo v Avstriji uvedla "šeriatsko pravo"

Deli na:
Skrajni desničarji besnijo zaradi nove ministrice: "kriminalna muslimanka", ki bo v Avstriji uvedla "šeriatsko pravo"

Alma Zadić (desno) slavi uspeh na septembrskih volitvah. - Foto: Profimedia

Vodja avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Norbert Hofer se je kritično odzval na oblikovanje vladne koalicije med ljudsko stranko (ÖVP) in Zelenimi. Ocenil je, da gre za očiten premik kanclerja Sebastiana Kurza v levo, velikih kritik pa je deležna predvsem kandidatka za pravosodno ministrico Alma Zadić, ki je po poreklu iz BiH.

Kurz in vodja Zelenih Werner Kogler bosta sicer podrobnosti koalicijskega dogovora, ki sta ga dokončala v sredo, predvidoma predstavila danes popoldne, a je Hofer že prepričan, da se je Kurz jasno odmaknil od desnosredinske usmeritve.

Če bodo zelene teme dobile veliko prostora, potem ÖVP ne bo mogla uresničevati svojega desnosredinskega programa, je prepričan.

To po njegovem mnenju kaže predvsem kadrovska sestava prihodnje vlade. "Še nikoli ni bila nobena vlada kadrovsko tako levičarska kot druga vlada Kurza," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA ocenil Hofer.

Zanj je sporna predvsem Alma Zadić iz vrst Zelenih, za katero je ocenil, da ne more biti ministrica za pravosodje, ker da je bila obsojena.


Zadićeva je bila namreč novembra obsojena na prvi stopnji zaradi razžalitve nekega desničarskega študentskega združenja. Ob fotografiji, na kateri se pozdravljajo z nacističnim pozdravom, je zapisala, da ne bi smelo biti strpnosti do neonacistov, fašistov in rasistov. Sodišče ji je prisodilo 700 evrov kazni zaradi klevete. Sodba sicer še ni pravnomočna, Zadićeva pa se je pritožila.

Ta je tudi sicer tarča skrajnih desničarjev, zlasti zaradi njenega porekla. Rojena je bila namreč v Tuzli v Bosni in Hercegovini, med vojno v 90. letih pa se je s starši preselila v Avstrijo. Tam se je šolala in tudi doktorirala iz prava. Od leta 2017 je bila tudi poslanka, sicer na listi Pilz, nato pa se je preselila med Zelene.

A za desničarje je "kriminalna muslimanka", ki bo v Avstriji uvedla "šeriatsko pravo". Mnogi jo pošiljajo "nazaj, od koder je prišla". Taki so bili odzivi pod tvitom, ki ga je objavil vodja tirolskih svobodnjakov Markus Abwerzger in v katerem se je podobno kot Hofer spraševal o tem, ali Zadićeva z obsodbo zaradi razžalitve lahko postane pravosodna ministrica, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

A Zadićeva ni edina, ki gre svobodnjakom v nos. Hofer je kritičen tudi do bodočega ministra za socialo Rudolfa Anschoberja (prav tako Zeleni), ker da je s svojim zagovarjanjem prosilcev za azil pokazal svoj odnos do vladavine prava v državi. "Več kot sporno je, da bi Rudi Anschober kot član zvezne vlade nadaljeval trezno usmeritev integracijske in azilne politike," je po poročanju APA še dejal Hofer.

ÖVP je sicer proces oblikovanja koalicije dodobra izkoristila, "da si je zavarovala svojo moč v varnostnem aparatu", je še dodal Hofer. Notranje ministrstvo "bo končno črno", prav tako obrambno ministrstvo. To so slabe novice za Avstrijo, je ocenil.