palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Avstrija išče najemnika za Hitlerjevo rojstno hišo

Deli na:
Avstrija išče najemnika za Hitlerjevo rojstno hišo

Foto: Reuters

Avstrijsko notranje ministrstvo je na državne službe naslovilo poziv, naj prevzamejo skrb za hišo, v kateri se je rodil nacistični diktator Adolf Hitler. V Avstriji sicer že dolgo poteka razprava, kaj sploh narediti s to nesrečno hišo.

Notranje ministrstvo ima veliko hišo z bledo rumeno fasado v najemu od leta 1972, nato pa jo je oddajalo tehničnemu inštitutu in humanitarni organizaciji. Od leta 2011 je hiša z 800 kvadratnimi metri prazna in najemnina v višini 4600 evrov je postala breme za finančno ministrstvo.

Notranje ministrstvo se je zdaj obrnilo na ostala ministrstva s pozivom, kaj narediti s hišo, in upa, da bo odgovor dobilo do konca leta.

V Avstriji sicer že vrsto let poteka debata o usodi hiše, saj se mnogi bojijo, da bi postala zbirališče Hitlerjevih privržencev ali fašističnih in neonacističnih skupin. Da bi to preprečili, najemna pogodba določa, da mora biti hiša namenjena socialnim ali izobraževalnim dejavnostim, ne sme pa postati muzej.

Lastnik ima še naprej zadnjo besedo, kdo lahko najame hišo, in je nedavno zavrnil predlog, da bi jo oddali izobraževalnemu centru za odrasle ali kakšni drugi nevladni organizaciji. Razlog za zavrnitev ni znan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Adolf Hitler se je na naslovu Vorstadt 15 v kraju Braunau am Inn na meji z Nemčijo rodil 20. aprila 1889, v hiši pa je živel le nekaj let, nato se je njegova družina preselila.