evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Avstrija Grčiji grozi z izključitvijo iz Schengna: "Da grško-turške meje ni mogoče nadzorovati, je le mit"

Deli na:
Avstrija Grčiji grozi z izključitvijo iz Schengna: "Da grško-turške meje ni mogoče nadzorovati, je le mit"

Foto: Getty Images

Grčija se je danes znova znašla pod pritiskom zaradi begunske krize. Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je namreč Atenam zagrozila z "začasno izključitvijo" iz schengenskega območja, če ne bodo naredile več za zaščito zunanjih meja EU, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Da grško-turške meje ni mogoče nadzorovati, je le mit," je poudarila ministrica v intervjuju za nemški dnevnik Die Welt. Dodala je, da ne bi smeli izključiti možnosti suspendiranja podpisnice schengenskega sporazuma, ki ne izpolnjuje svojih obveznosti in obotavljaje sprejme pomoč.

"Potrpežljivost številnih Evropejcev je dosegla mejo. ... Veliko smo se pogovarjali, zdaj je treba ukrepati. Gre za zaščito stabilnosti, reda in varnosti v Evropi," je bila odločna avstrijska ministrica.

Časnik Financial Times je pred dnevi poročal, da več predstavnikov držav članic in EU meni, da bi z grožnjami o izključitvi iz Schengna lahko prepričali Grčijo v učinkovitejši nadzor njenih meja. Grški državni sekretar za migracije Jianis Muzalas je sicer navedbe časnika zavrnil in dejal, da je v članku veliko "neresnic in zavajanj".

EU je sicer prejšnji mesec zavrnila možnost izključitve Grčije iz Schengna. Luksemburški minister za priseljevanje Jean Asselborn, čigar država je v drugi polovici lanskega leta predsedovala Svetu EU, je dejal, da "ni pravnih možnosti za izključitev države iz schengenskega območja", še poroča AFP.