evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Avstrijska ministrica: Samo mit je, da grško-turške meje ni možno zaščititi

Deli na:
Avstrijska ministrica: Samo mit je, da grško-turške meje ni možno zaščititi

Foto: Getty Images

Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je pred današnjim srečanjem notranjih ministrov EU v Amsterdamu zatrdila, da Dunaj vztraja pri zgornji meji za sprejem beguncev. Po njenih besedah je bistveno, da Grčija zaščiti zunanje meje unije, sicer se bo schengenska meja pomaknila proti Srednji Evropi.

Avstrijska ministrica je dejala, da mora Grčija kar se da hitro storiti vse, da bi dejansko okrepila varovanje zunanjih meja unije. "Trdno sem prepričana, da je nujno vzpostaviti skupen nadzor meje in obalno stražo. Predlog je na mizi in bo danes v središču pozornosti," je poudarila po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Da grško-turške meje ni možno zaščititi, pa je po besedah Mikl-Leitnerjeve le mit. Kot je dejala, ima grška mornarica zadostne kapacitete za zaščito meje, potrebuje le civilno povelje, s katerim bi prevzela nadzor nad mejo.

Glede njenih nedavnih groženj z izključitvijo Grčije iz schengenskega območja je Mikl-Leitnerjeva dejala, da je "napočil čas, da rečemo bobu bob". "Vsak ve, da je pomembno in nujno zaščititi zunanje meje unije in da bo EU šele takrat znova sposobna ukrepati," je poudarila.

Prepričana je tudi, da je zgornja meja za sprejem beguncev ključnega pomena. "Kdor želi sprejeti begunce in jih vključiti v družbo, potrebuje tudi zgornjo mejo. Tudi naše zmogljivosti omejene," je pojasnila. Po njenih besedah je odločilno, da imajo politiki vedno v mislih, da morajo skrbeti za stabilnost in varnost, saj je stabilnost glavni predpogoj za humano ravnanje z begunci.

Avstrijski dnevnik Österreich na svoji spletni strani medtem danes piše, da avstrijska vladajoča koalicija že pripravlja novelo zakona o azilu, kar so za časnik potrdili tudi v ljudski stranki (ÖVP). Nova zakonodaja, o kateri naj bi avstrijska vlada po pisanju časnika razpravljala že v torek, naj bi pravico do azila omejila na tri leta, nato pa naj bi avstrijske oblasti preverile, ali se posameznik lahko že varno vrne v svojo državo.

Nove omejitve se obetajo upravičencem do subsidiarne zaščite, ki v Avstriji ne dobijo azila, a jim v domovini grozi nasilje. Med njimi prevladujejo Afganistanci. Ti bodo poslej lahko svoje družinske člane z izjemo mladoletnih v Avstrijo pripeljali šele po treh letih. Za prišleke s statusom begunca ta omejitev ne bo veljala.

Vsi begunci v Avstriji bodo morali poleg tega obiskovati delavnice oz. tečaje za vključitev v družbo, kot so tečaji nemščine in tečaji o vrednotah v Avstriji, še piše Österreich, ki se sklicuje na informacije iz urada notranje ministrice.