konj, otrok, turizem Svet24.si

Število konj v desetih letih upadlo za petino, ...

cg_prvi_razred_1 Svet24.si

Je otrok pri šestih letih že dovolj zrel za ...

410167490_683711440538299_444785036928894066_n Necenzurirano

Divji zahod v zdravstvu: čiščenje krvi za 5.000...

joze mozina sr Reporter.si

Jože Možina angažiral sina Blaža za snemanje ...

Victor Sanchez Primož Roglič Ekipa

Poziv trenerja Olimpije: Mi lahko kdo organizira ...

Pesem Evrovizije 2025 Revija Stop

Slovenija bo sodelovala na Evroviziji 2025

Primož Roglič Ekipa

Hude obtožbe na račun Rogličevih šefov: Silili...

Svet

Avstrija bo na mobilne telefone obveščala o izrednih dogodkih

Deli na:
Avstrija bo na mobilne telefone obveščala o izrednih dogodkih

Foto: Pixabay.com

V Avstriji je danes steklo testno obveščanje prebivalstva prek sporočil SMS o katastrofi, izrednih dogodkih v primeru vremenskih razmer ali drugih nevarnostih. Testiranje bo potekalo do 5. oktobra, ko naj bi sistem tudi dejansko začel delovati. V času testiranja bi lahko obvestila prejeli tudi uporabniki mobilnih telefonov na slovenski strani meje.

Po vsej Avstriji so danes začeli zadnjo testno fazo novega načina obveščanja prek sporočil SMS, imenovanega AT-Alert. Gre za samodejna opozorila na mobilne telefone o katastrofi ali kriznih dogodkih v primeru vremenskih nevšečnosti, varnostnih situacijah ali nevarnostih, kot so kemične nesreče, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V času preizkušanja sistema bodo obvestila dobili vsi, ki so na testnem območju in imajo pri sebi mobilni telefon, so pojasnili pri pristojnem centru za krizno upravljanje in obvladovanje nesreč.

Za prejemanje obvestil v okviru novega sistema, ki ga uvajajo v skladu z direktivo EU, ni potrebna aplikacija ali registracija, pač pa je potrebno na mobilnem telefonu zgolj aktivirati prejemanje tovrstnih sporočil, navaja APA.


Opozorilo je sestavljeno iz kratkega besedilnega sporočila, poslanega v nemškem in angleškem jeziku. AT-Alert vključuje več stopenj opozorila glede na nevarnost situacije, od obvestila o izrednih dogodkih, opozorila o večjih nevarnostih do informacij o pogrešanih osebah.

Če bo v naslednjih tednih vse delovalo gladko, bo nov sistem obveščanja dejansko začel delovati 5. oktobra, še poroča APA.

Iz Uprave RS za zaščito in reševanje pa so v luči preizkušanja novega načina obveščanja v sosednji Avstriji danes opozorili, da obstaja možnost, da bodo avstrijska sporočila SMS prejemali tudi uporabniki mobilnih telefonov, ki se bodo v času testiranja nahajali na slovenski strani meje.

Kot so ob tem še sporočili, bodo pristojne avstrijske oblasti 5. oktobra med 12.00 in 12.45 testirale sirene in hkrati pošiljale testna sporočila SMS.