Revija Reporter
Svet

Avstrija bo iz Sirije prepeljala otroka podpornice IS

STA

27. avg. 2019 6:00

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Avstrija bo iz Sirije prepeljala dve siroti, katerih mama je bila podpornica džihadistične Islamske države (IS), je povedal tiskovni predstavnik avstrijskega zunanjega ministrstva Peter Guschelbauer. Gre za prvo repatriacijo otrok v Avstrijo iz regije, je dodal.

Dečka, stara leto dni in tri leta, bodo izročili njuni babici, potem ko je bila analiza DNK uspešna in je sodišče babici dodelilo skrbništvo.

Priprave na njuno repatriacijo so se začele, celoten proces pa bi lahko trajal več tednov, je še pojasnil za francosko tiskovno agencijo AFP.

Otroka sta trenutno v prepolnem begunskem taborišču Al Hol na severovzhodu Sirije, ki je pod nadzorom sirskih Kurdov. Njuna mama, Avstrijka, ki se je Islamski državi pridružila leta 2014, ko je bila stara 15 let, naj bi bila mrtva.

Guschelbauer je dodal, da bi kasneje lahko v Avstrijo prepeljali še tri otroke iz Sirije.

Minuli teden so kurdske oblasti na severovzhodu Sirije Nemčiji predale štiri otroke iz družin pripadnikov Islamske države, ki so bili vsi mlajši od deset let. Okoli deset otrok džihadističnih borcev iz Iraka pa so v Nemčijo že prepeljali od marca.

Tudi Francija in Belgija sta v domovino prepeljali nekaj otrok družin borcev IS, ZDA pa lani žensko z njenimi štirimi otroki.

Več deset žensk in otrok iz družin IS pa so vrnili v Kazahstan, Uzbekistan in na Kosovo, navaja AFP.