mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

vohunstvo Svet24.si

Aretacija trojice kitajskih vohunov v Nemčiji

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Avstrija bo do leta 2015 prenehala uvažati jedrsko energijo

Deli na:

Avstrijski dobavitelji energije so sklenili, da bodo v naslednjih treh letih prenehali uvažati jedrsko energijo, je včeraj sporočila avstrijska vlada. Po navedbah avstrijskega kanclerja Wernerja Faymanna bo odločitev pomemben pokazatelj verodostojnosti avstrijskega boja za ukinitev proizvodnje jedrske energije v EU.

Dogovor v Avstriji, ki nima nobene jedrske elektrarne, uvožena jedrska energija pa pokriva manj kot pet odstotkov potreb države po energiji, je rezultat pogajanj med dobavitelji, vlado in okoljevarstveniki iz skupin Greenpeace in Global 2000, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"To gibanje hočemo uperiti proti tistim, ki trdijo, da je jedrska energija ekonomična in oblika obnovljive energije, tako da lahko črpajo subvencije," je dejal kancler Faymann.

Avstrijska oblast in tamkajšnje prebivalstvo so sicer tradicionalno ostri nasprotniki jedrske energije, njihovo stališče pa se je še okrepilo po nesreči v japonski nuklearki Fukušimi, poškodovani v potresu in cunamiju marca lani.